Substrafeed - vloeibare glastuinbouwmeststoffen


Maximale flexibiliteit en gemak

Substrafeed is een totaalpakket aan vloeibare meststoffen, opgebouwd uit losse producten en aan te passen aan iedere teelt en gebruiker. Met de komst van Substrafeed is het mogelijk om gewassen tot op de tiende mmol nauwkeurig te voorzien van de juiste voedingselementen. Kiezen voor Substrafeed betekent kiezen voor:

  • Maximale flexibiliteit en stuurbaarheid: u voedt uw gewas analyse- en plantgestuurd. U geeft precies datgene waar een gewas behoefte aan heeft.
  • Arbeidsoptimalisatie: uw werk wordt gemakkelijker doordat langdurig roeren, zakken snijden, -tillen en -opruimen tot het verleden behoren.
  • Automatiseren: u bespaart arbeid doordat de meststoffen worden toegediend door middel van een directe injectie unit of met een automatische A- en B-bak vuller.
  • Besparen op afvalkosten en dus ook het milieu: u krijgt de vloeibare meststoffen in opslagtanks afgeleverd. Hierdoor zijn er geen losse cans, multiboxen of andere rondslingerende verpakkingsmaterialen. 
  • Een totaalpakket: u kunt uw pakket vloeibare meststoffen aanvullen met losse producten en aan te passen aan iedere teelt en gebruiker.
  • Voorsprong, zekerheid en service; u maakt altijd gebruik van de nieuwste middelen, doordat Yara continu onderzoek doet naar het verbeteren van de meststoffen. Daarnaast is de helpdesk is 24/7 bereikbaar voor vragen.
Wilt u ook doorspreken welke voordelen Substrafeed voor u kan hebben?
Klik hier om meer advies te verkrijgen.
Laatste ontwikkelingen
Substrafeed website

Substrafeed.nl ondergaat update

In de afgelopen periode is hard gewerkt om de website substrafeed.nl te updaten. Via de vernieuwde website is het voor u nog gemakkelijker om informatie te vinden die voor u teelt van belang is. Tevens is gewerkt aan de vindbaarheid van de website.

Maximale veiligheid

Maximale veiligheid in vloeibare meststoffen

Veilig werken is van groot belang voor vele telers. Met de vloeibare meststoffen van Yara is deze veiligheid voor de teler gegarandeerd. Grondstoffen worden namelijk zo gecombineerd dat de maximale veiligheid samen gaat met hoge concentraties.

Veiligheid verbeterd

Veiligheid rondom vloeibare meststoffen nog verder verbeterd

Na 5 jaar extra aandacht voor veiligheid in de glastuinbouw heeft Yara samen met de telers, distributeurs en installatiebedrijven de veiligheid rondom gebruik van vloeibare meststoffen verbeterd. Dankzij onder andere persoonlijk advies werd de veiligheid op heel wat glastuinbouwbedrijven verbeterd. Bij heel wat telers waren slechts kleine aanpassingen nodig.

Meestgestelde vragen

Waar kan ik Substrafeed vloeibare meststoffen bestellen?
Yara beschikt over een uitgebreid dealernetwerk in de Benelux. Neem contact met ons op om een dealer uit te kiezen die het best aansluit bij uw voorkeuren.

Worden Substrafeed vloeibare meststoffen altijd in bulk geleverd of kan men Substrafeed ook in verpakte vorm krijgen?
Naast de bulk levering zijn de meeste Substrafeed producten ook beschikbaar in 20 liter bussen (cans), 200 liter vaten en 1000 liter vaten. Kortom, Substrafeed is beschikbaar in een verpakking op maat van uw bedrijf. 

Zijn Substrafeed vloeibare meststoffen enkelvoudig of samengesteld?
Yara biedt verschillende pakketten vloeibare meststoffen aan: het A-pakket of het samengestelde pakket, E-pakket of het enkelvoudige pakket en het C-pakket. Het A-pakket of het samengestelde pakket heeft onze voorkeur omdat het geconcentreerder en veiliger is.

Waarom zijn Substrafeed samengestelde meststoffen veiliger?
Bij Substrafeed vloeibare meststoffen worden zuren en logen geneutraliseerd tot minder agressieve en zelfs neutrale producten. Die reactie waarbij er warmte vrijkomt, vindt plaats in de fabriek onder gecontroleerde omstandigheden.
Daarnaast worden Substrafeed vloeibare meststoffen gestockeerd op een constante temperatuur van 25°C. Op hogere temperaturen zijn zuren zoals salpeterzuur agressiever. Ze zijn dus niet alleen gevaarlijker, ze veroorzaken ook meer slijtage aan de installatie (leidingen, tanks, sensoren en pompen).

Zijn Substrafeed vloeibare meststoffen duurder dan vaste meststoffen?
Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord gegeven worden. Veel hangt af van hoeveel en welke meststoffen een teler gebruikt. Voor het gros van de telers zijn vloeibare meststoffen 5 à 12% duurder dan vaste meststoffen. Wanneer men de arbeidsbesparing en de lagere afvalkosten in rekening brengt, dan is het gebruik van vloeibare meststoffen voordeliger.

Wat is de levertijd van Substrafeed?
Substrafeed wordt binnen twee werkdagen uitgeleverd. Bestellingen ingeleverd bij onze transporteur voor 12u op dag A, worden op dag C uitgeleverd. Een snellere levering is mogelijk na overleg met onze transporteur.

Zijn Substrafeed vloeibare meststoffen gewoon vaste meststoffen die opgelost zijn in water?
Nee, want Substrafeed vloeibare meststoffen worden uit andere grondstoffen geproduceerd dan vaste meststoffen. 

Waarom zijn Substrafeed vloeibare meststoffen zuiverder dan vaste meststoffen?
Substrafeed vloeibare meststoffen zijn reeds opgelost en kunnen dus geen onoplosbare deeltjes bevatten. Daarnaast is zuiverheid een belangrijkere parameter bij de selectie van de grondstoffen.

Is het gebruik van Substrafeed veilig?
Elke glastuinbouw teler heeft één of meerdere gevaarlijke producten nodig op zijn bedrijf. Bijna elke teler gebruikt salpeterzuur of kaliloog om de pH van de voedingsoplossing te regelen.
Bij het gebruik van vloeibare meststoffen kan de meststofunit volledig geautomatiseerd worden, waardoor de teler niet in contact komt met gevaarlijke producten.

Bij welke temperatuur moeten vloeibare meststoffen opgeslagen worden?
Ons advies is om de Substrafeed producten tussen de 7° en de 25° Celsius op te slaan. 

Hoe kan ik een voedingsoplossing berekenen? 
Yara heeft software ontwikkeld om voedingsoplossingen te berekenen. Deze software is gratis beschikbaar voor alle Substrafeed klanten. Graag helpen we u op weg bij de installatie van de software en het berekenen van de eerste schema’s. Contacteer hiervoor onze Helpdesk.

Waar kan ik terecht als ik een probleem heb?
Substrafeed klanten kunnen terecht bij de specialisten van onze dealers en bij de technische Helpdesk van Yara. De Helpdesk van Yara is eveneens 24/7 beschikbaar in geval van nood.

Hoeveel tanks of vaten moet ik aanschaffen als ik Substrafeed wil gebruiken?
Voor het gebruik van het A-pakket of de samengestelde vloeibare meststoffen zijn er slechts 7 tanks nodig. Voor het gebruik van enkelvoudige vloeibare meststoffen zijn er minstens 8 tanks nodig.

Hoe groot moeten deze tanks/vaten zijn?
De grootte van de tanks/vaten hangt onder andere af van volgende factoren: het gewas, het areaal, het gebruik van regenwater en/of bronwater. Onze technische specialisten berekenen vrijblijvend hoe groot de tanks/vaten moeten zijn.

Aan welke voorschriften moet het vulpunt voor Substrafeed voldoen?
Om de veiligheid bij het vullen van de tanks te verhogen, heeft Yara een aantal voorschriften opgesteld. De Yara helpdesk licht deze voorschriften graag aan u toe. Neem contact op met onze Helpdesk.

Wat is Super FK?
Super FK is vloeibare meststof met een speciaal type polyfosfaat. Proefresultaten tonen aan dat dit specifieke type polyfosfaat voor een sterker wortelgestel, een betere gewaskleur en schonere leidingen zorgt. Telers die Super FK gebruiken behalen hogere opbrengsten. Gedetailleerde informatie vindt u op onze productenpagina.

Kan ik Super FK gebruiken zonder te investeren in een extra tank?
Super FK kan samen in één opslagtank met BFK. Hierdoor is het mogelijk om Super FK en BFK vanuit dezelfde opslagtank te doseren.
Daarnaast kan Super FK ook in 20 liter bussen (cans), 200 liter vaten en 1000 liter vaten besteld worden.

Kan ik ook silicium doseren bij gebruik van vloeibare meststoffen?
Silicium is enkel beschikbaar als vloeibare meststof genaamd Sikal. Vraag bij onze Helpdesk meer informatie over het toepassen en doseren van Sikal.

Hoe kan ik het beste chloor doseren?
In het Substrafeed meststoffenpakket is een zuivere calciumchloride opgenomen.

Heeft Yara een niveaumeetsysteem of voorraadbeheersysteem?
Om telers nog verder te ontzorgen heeft Yara een voorraadbeheersysteem ontwikkeld. Sensoren in de tanks/vaten meten het niveau van de vloeibare meststoffen. De teler en onze transporteur kunnen deze niveaus uitlezen op een beveiligde website. De vloeibare meststoftanks kunnen automatisch terug bijgevuld worden door onze chauffeur.

Het Substrafeed assortiment
1298-super fk-main image

SUPER FK

SUPER FK is een meststof met base-inbreng en bevat een oplossing van PK meststoffen. De samenstelling komt overeen met die van BFK, de P-meststof in het standaard SUBSTRAFEED vloeibare meststoffen

1284-calsal-main image

CALSAL

Calciumnitraat oplossing

1286-amnitra-main image

AMNITRA

Ammoniumnitraat oplossing

1287-nitrakal-main image

NITRAKAL

NITRAKAL, meststof met zuurinbreng. Mengsel van salpeterzuur en kaliumhydroxide oplossing

1288-zwakal-main image

ZWAKAL

Meststof met zuurinbreng. Mengsel van zwavelzuur, magnesiumsulfaat en kaliumhydroxide-oplossing.

1289-baskal-main image

BASKAL

BASKAL Mengsel van kaliumcarbonaat-oplossing en kaliumhydroxide-oplossing

1290-bfk-main image

BFK

Oplossing van PK-meststoffen. Meststof met base-inbreng. Mengsel van kaliumhydroxide-oplossing en FOSFORZUUR.

1292-k-50-main image

K-50

K-50. Meststof met base-inbreng. Kaliumhydroxide oplossing.

1294-magnesul-main image

MAGNESUL

Magnesiumsulfaat oplossing (bitterzout)

1295-sulfakal-main image

SULFAKAL

SULFAKAL, meststof met zuurinbreng. Mengsel van zwavelzuur en kaliumhydroxide-oplossing

12a0-antibloc mineral-main image

ANTIBLOC MINERAL

ANTIBLOC MINERAL is een oplossing van PK-meststoffen met een reinigende werking v.w.b. minerale neerslagen