YaraLiva® - Calciumnitraat meststoffen

YaraLiva kunstmest

"Liva" betekent “Leven” in het Oudnoors

yaraliva bag

YaraLiva® is een uitgebreid aanbod van meststoffen op basis van calciumnitraten die bijdragen aan een kwalitatief hoogwaardige, zeer goed verhandelbare oogst. Eenvoudig gezegd gaat het om een aanbod van topkwaliteit kunstmeststoffen die bijdragen aan een optimale opbrengst van handelsgewassen en levensmiddelen die zelfs aan de meest veeleisende kwekers en consumenten voldoen.

De meststoffen geven nitraat-N af, dat snel opneembaar is door de plant. En calcium en borium, die ervoor zorgen dat de plant sterker wordt. Samen zorgen deze voedingsstoffen voor langdurige groei. Tegelijkertijd zijn planten en bomen die met YaraLiva-meststoffen zijn behandeld gezonder en minder gevoelig voor stressfactoren tijdens de groei. Kort voor de oogsttijd zorgen YaraLive-meststoffen ervoor dat het fruit, de knolgewassen, bladgroenten of sla groter en sterker worden en er nog beter uitzien.

Het eindresultaat is een smetvrij product dat langer houdbaar is, minder snel beschadigt, ziek wordt of gaat rotten en er aantrekkelijker, kleurrijker en verser uitziet en ook nog eens bijzonder voedzaam is.

Klik hier om de YaraLiva Brochure (PDF) te downloaden.

Met YaraLiva®-meststoffen blijven fruit en groenten langer houdbaar; lekker gezond van binnen en mooi van buiten.

Lasting Freshness

Met YaraLiva blijven gewicht en kwaliteit van gewassen langer behouden

Wanneer YaraLiva onderdeel uitmaakt van het bemestingsprogramma, zal de teler al snel merken dat het gewicht en de kwaliteit van zijn gewassen langer behouden blijven. Dit geldt vooral voor fruit en groenten. De gewassen zien er in het schap dus langer vers uit. Dat is een heel groot voordeel voor de supermarkt of groenteboer. 

De toegevoegde waarde van ons product voor de teler is een reputatie van kwalitatief hoogwaardige gewassen. Dit resulteert in een hogere vraag naar zijn gewassen en potentieel hogere prijzen. 

Niet alleen calcium, maar ook borium verbetert de celstructuur van de planten en gewassen. Deze combinatie is essentieel. Te veel calcium kan het weefsel namelijk stijf maken, waardoor de kans op afbreken wordt vergroot. Borium gaat dit effect tegen door het weefsel elastischer te maken.

Inner Health

Calcium verbindt de cellen en speelt een belangrijke rol in de celstructuur

Niemand vindt het fijn om een hap te nemen uit een stuk fruit dat er van buiten heerlijk uitziet, maar van binnen te zacht, bruin of zelf rot blijkt te zijn. Een van de voordelen van het opnemen van YaraLiva in een bemestingsprogramma is dat dit soort gevallen minder vaak voorkomen. 

Het geheim is om het YaraLiva-product aan te brengen op het moment dat de vrucht zich begint te vormen en deze vervolgens te voorzien van een grote dosis calcium. Naarmate de vrucht groeit, neemt het calciumgehalte af. Dat is geheel normaal. Toch blijft het calciumgehalte hoger dan de hoeveelheid die nodig is om het fruit in gezonde staat te houden. 

Calcium verbindt de cellen en speelt dan ook een belangrijke rol in de celstructuur. Te weinig calcium leidt tot celafbraak. Voldoende calcium draagt ertoe bij dat de plant beter bestand is tegen diverse stressfactoren (bijv. te veel zout) en daardoor minder vatbaar is voor ziekten. Ook is de kans op fysiologische afwijkingen kleiner. YaraLiva vergroot daarnaast ook de voedingswaarde van de gewassen. Calcium is niet alleen belangrijk voor de stofwisseling, maar calciumreserves zijn ook heel belangrijk voor stevige botten.

Outer Beauty

Fruit heeft bij voorkeur een glanzende, egaal gekleurde schil

In de fruit- en groentemarkt zijn fruit en groenten met een stralende, egaal gekleurde schil het meest gewild. Als een bepaald gewas rood van kleur zou moeten zijn, dan streeft men naar fruit met een stralende, consistent rode kleur. Het fruit moet smetvrij zijn (geen zwarte plekken op een gele bananenschil enz.) en mag geen rottingsverschijnselen vertonen. Wanneer fruit en groenten meer calcium bevatten, zijn ze steviger, verliezen ze minder vocht tijdens opslag en zijn ze langer houdbaar. Omdat het fruit tijdens opslag minder vocht verliest, behoudt het product zijn gewicht en uiterlijke schoonheid. 

Beschadigd fruit en groenten zijn minder goed verkoopbaar, maar ze zijn ook vatbaarder voor ziekten. Vooral schimmels die ervoor zorgen dat het fruit gaat rotten. Het is bewezen dat de opname van YaraLiva in het bemestingsprogramma dit soort uiterlijke problemen met meer dan de helft vermindert.

De YaraLiva reeks

De belangrijkste drie meststoffen uit de  YaraLiva-reeks zijn: Tropicote, Nitrabor en Calcinit. In al deze producten zijn de voordelen van zeer goed oplosbaar calcium met direct opneembare, snelwerkende nitraat-N gecombineerd. U kunt er dus zeker van zijn dat u een uniform product aanbrengt, dat bijdraagt aan een consistente opbrengst van topkwaliteit, die voldoet aan de hedendaagse eisen van kwekers.

YaraLiva Tropicote

Tab 4.02 Image 01YaraLiva Tropicote is speciaal ontwikkeld voor droge toepassing op het land. Het is zeer goed oplosbaar in water. Voor het product is een unieke coatingtechnologie gebruikt die ervoor zorgt dat de coating gelijkmatig over de korrel wordt verspreid. Dankzij deze coating nemen de meststoffen tijdens opslag en het laden en lossen geen vocht op en worden samenklontering en stofvorming zoveel mogelijk beperkt. 

YaraLiva Tropicote is een granulaatvormige meststof met een hoge dichtheid die machinaal of handmatig gestrooid kan worden. De meststof heeft een korrelgrootte van 2-4 mm en klontert niet.  De harde samenstelling van de korrel garandeert een minimale afbrokkeling tijdens het strooien en een gelijkmatige verdeling over het teelgebied. Eenmaal in de grond zijn de korrels snel oplosbaar en snelwerkend, waardoor de gewassen ongestoord kunnen blijven groeien. De meststof geeft wateroplosbaar calcium af voor een betere groei, een lagere gevoeligheid voor stressfactoren, een betere kwaliteit van de gewassen en een langere houdbaarheid en daarnaast direct opneembare nitraat-N voor een snelle, voorspelbare groei.

YaraLiva Nitrabor

Tab 4.04 Image YaraLiva NitraborYaraLiva Nitrabor is een meststofgranulaat met een hoge dichtheid voor droge toepassing en een nauwkeurige machinale of handmatige verspreiding. Dit product bevat dezelfde voedingswaarde aan calcium en nitraatstikstof als de YaraLiva Tropicote-producten. Alleen is hier extra borium aan toegevoegd. Dit zorgt voor een nog evenwichtiger voedingsprogramma voor gewassen die een grote behoefte aan borium hebben. Nitrabor is met dezelfde coatingtechnologie vervaardigd als YaraLiva Tropicote en biedt dan ook dezelfde voordelen voor opslag en bodemtoepassing.

YaraLiva Calcinit

Tab 4.05 Image YaraLiva CalcinitYaraLiva Calcinit, dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in irrigatiesystemen, is een volledig in water oplosbare bron voor calcium en nitraatstikstof. Het product lost snel op in water en laat geen residuen achter. Het kan in alle irrigatiesystemen worden gebruikt, inclusief in druppel-, sprinkler- en cirkelirrigatiesystemen. YaraLiva Calcinit biedt alle voordelen van snelwerkende, zeer goed opneembare stikstof. In combinatie met de oogstverbeterende eigenschappen van calcium zorgt het ervoor dat de gewassen optimaal groeien terwijl de kwaliteit niet in het gedrang komt. YaraLiva Calcinit kan met andere in water oplosbare meststoffen worden gemend, behalve met geconcentreerde oplossingen die fosfaat of sulfaat bevatten.

4 Product(en) gevonden