AdBlue® voor auto's en andere passagiersvoertuigen

AdBlue voor auto's en andere passagiersvoertuigen

SCR technologie en de nood aan AdBlue komt steeds meer voor voor wagens en andere passagiersvoertuigen. Vandaag kunt u voertuigen kopen die zijn uitgerust met een SCR-systeem dat gebruik maakt van AdBlue van de meeste bekende autofabrikanten.

Yara is 's werelds grootste fabrikant van AdBlue. Onze AdBlue verlaagt al sinds 2004 gevaarlijke emissies van de zogeheten zware voertuigen zoals trucks, touringcars en bussen.

Voor passagiersvoertuigen bieden we AdBlue als pakket aan in uiteenlopende afmetingen. Samen met onze Partners – van autofabrikanten tot workshops en benzinestations – geven we chauffeurs over de hele wereld toegang tot AdBlue van Yara.

In samenwerking met toonaangevende retailers hebben we beslist om rechtstreeks contact op te nemen met de individuele consument. Maar hier kunt u meer lezen over de Yara afmetingen voor passagierswagens; hoe u AdBlue moet gebruiken en waarom AdBlue kwaliteit belangrijk is. We kunnen geen vragen beantwoorden van individuele chauffeurs.

Beware of AdBlue quality

Let op AdBlue kwaliteit

Uw AdBlue tank is gelinkt aan het SCR-systeem van het voertuig dat zeer gevoelig is voor vervuiling van off-spec AdBlue.

De jerrycans met 10 liter AdBlue zijn handig in gebruik en te koop bij:

  • de dealer waar u uw voertuig hebt gekocht
  • veel tankstations over de hele wereld.

AdBlue van Yara wordt verkocht onder de merknaam Air1® en kan worden gebruikt in alle merken en modellen auto's die AdBlue nodig hebben.

Let op: als u een tankstation ziet dat AdBlue aan de pomp verkoopt, vraag dan of u uw auto kunt bijvullen met die apparatuur omdat niet alle pompen zijn toegerust om auto's bij te vullen. Het is waarschijnlijk dat sommige tankstations alleen AdBlue verkopen voor bedrijfswagens omdat die veel vaker AdBlue moeten bijvullen dan auto's, soms zelfs wekelijks. Als gevolg van dit verbruik hebben oliemaatschappijen een netwerk van tankstations met AdBlue pompen die voldoen aan de vereisten van deze zware bedrijfswagens, zoals grotere tankpistolen en hogere pompopbrengst, die niet geschikt zijn voor het bijvullen van auto's.

U kunt onze gratis app voor smartphones en tablets downloaden. Deze maakt gebruik van GPS-technologie om het dichtstbijzijnde tankstation met Air1 voor bedrijfswagens te vinden.

AdBlue wordt verkocht door distributeurs die zelf de prijs van AdBlue bepalen. Wij zijn een producent van AdBlue en leveren aan verkooppunten over de hele wereld.

Er is geen regelgeving omtrent de prijs van AdBlue, dus kan het handig zijn om de prijzen van AdBlue op meerdere verkooppunten te vergelijken en zo de meest concurrerende prijs te vinden. Het is mogelijk dat dealers van verschillende automerken AdBlue verkopen tegen een verschillende prijs.

Waardoor wordt de prijs van AdBlue bepaald?

Diverse factoren beïnvloeden de prijs van AdBlue. AdBlue is een hoogzuivere ureumoplossing, die wordt gemaakt van de grondstof synthetisch ureum. Vanwege de benodigde kwaliteit wordt het veel zuiverder geproduceerd dan wat door boeren gebruikt wordt als meststof. Het prijsverschil is daardoor aanzienlijk. Bovendien vergt de productie van ureum veel energie, hoofdzakelijk uit aardgas. De prijzen van olie, aardgas en ammoniak zijn direct van invloed op de prijs van ureum. 

Hoe weet ik of mijn auto AdBlue nodig heeft?

Uw voertuig heeft AdBlue nodig als het is uitgerust met SCR-technologie. SCR-technologie is standaard ingebouwd in diverse auto's die voldoen aan Euro 6. U vindt deze informatie:

  • bij uw autodealer
  • in het instructieboekje van uw voertuig

Als uw voertuig een SCR-systeem heeft, treft u de AdBlue tank (vaak met een blauwe dop) vlak bij de dieseltank of in de bagageruimte onder de vloerbedekking aan. Elk merk heeft zijn eigen plaats voor deze tank.

Hoe kan ik controleren of mijn auto AdBlue nodig heeft?

Op uw dashboard ziet u een indicator of lampje dat aangeeft wanneer u de AdBlue in de tank moet bijvullen. Doorgaans zal uw garage de tank bijvullen wanneer u onderhoud aan uw auto laat uitvoeren, maar mogelijk moet u ook tussen onderhoudsbeurten bijvullen. Als dat het geval is, is het erg eenvoudig om AdBlue bij te vullen in de tank. Vul eenvoudig uw aparte AdBlue tank op dezelfde manier als u de dieseltank vult, vanuit een jerrycan of mogelijk met een pomp bij een tankstation, indien deze is toegerust voor auto's.

Hoeveel AdBlue heeft mijn auto nodig?

De hoeveelheid AdBlue die uw auto nodig heeft, verschilt. Deze is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Type voertuig (4x4, sedan, MPV, enz.)
  • Type motor
  • Rijomstandigheden en benodigd vermogen (rijden op bergwegen, door sneeuw, met een aanhangwagen of caravan, enz.)
  • Rijstijl

U kunt ook de AdBlue indicator in uw voertuig gebruiken om uw verbruik te controleren. Er zijn diverse forums op internet waarin automobilisten hun AdBlue verbruik bespreken. Als u deze bezoekt, krijgt u ook een indruk van wat u kunt verwachten.

In sommige gevallen merkt u helemaal niets van AdBlue omdat uw verbruik zo laag ligt dat de auto alleen bijgevuld hoeft te worden tijdens de onderhoudsbeurten in de garage.

Als de AdBlue indicator aangeeft dat u de tank moet bijvullen, hoeft u zich geen zorgen te maken: uw voertuig kan nog een flink stuk verder rijden voordat u daadwerkelijk moet bijvullen. Hier vindt u een praktische gids voor het gebruik van AdBlue.