Yara in de Benelux

Yara kan op bijna 100 jaar zaken doen in de Benelux terugkijken, met de opening van de productielocatie Yara Sluiskil in 1929.

Yara levert oplossingen voor duurzame landbouw en het milieu. Met onze meststoffen en programma's voor gewasvoeding helpen wij de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Onze industriële producten en oplossingen zorgen voor een lagere uitstoot, betere luchtkwaliteit en veilige en efficiënte toepassing. Yara is in 1905 opgericht in Noorwegen, is wereldwijd actief en heeft klanten in 150 landen. Veiligheid heeft altijd onze hoogste prioriteit. 

De geschiedenis van Yara...

De ontwikkeling van het bedrijf is geworteld in die van het Noorse industriebedrijf Norsk Hydro, dat in 1905 werd opgericht. In die jaren gingen de industriëlen Sam Eyde, Kristian Birkeland en Marcus Wallenberg gebruikmaken van de enorme hydro-elektrische hulpbronnen om het eerste belangrijke product van het bedrijf te produceren: minerale meststof. Dit trok over de hele wereld aandacht omdat landbouwers hiermee hun oogsten konden vergroten.

Decennia later, nadat Norsk Hydro activiteiten had ontwikkeld in een groot aantal verschillende bedrijfstakken, van meststoffen tot olie en metalen, werd de divisie die zich het meest intensief bezighield met landbouwproducten en afgeleiden hiervan, verzelfstandigd tot een beursgenoteerde onderneming. Yara International ASA maakte in 2004 zijn debuut op de aandelenbeurs van Oslo. Sindsdien is er veel gebeurd.

Lees hier meer over De mijlpalen van Yara in de Benelux (PDF).

Yara nu en in de toekomst...

Voortbouwend op onze sterke achtergrond als oprichter en pionierend bedrijf in de meststoffen-industrie is Yara een in Noorwegen gebaseerd bedrijf, die energie, natuurlijke mineralen en stikstof omzet in een groot scala aan gewasvoedingsproducten en industriële toepassingen.

Vandaag de dag behoudt Yara zijn wereldwijde positie als leverancier van op stikstof gebaseerde minerale meststoffen en industriële producten. Het bedrijf is de wereldleider in ammoniak, nitraten en speciale meststoffen.

Door onze uitgebreide kennis en onze wereldwijde aanwezigheid, ia Yara in een unieke positie om een ​​aantal van de grootste uitdagingen van onze tijd aan te gaan en om te zetten in winstgevende zakelijke mogelijkheden. Wij zorgen voor positieve effecten door het gebruik van economisch succes als een driver voor verandering en groene groei. Onze activiteiten variëren van ammoniak productie tot aan fosfaat mijnbouw, handel in grondstoffen, onderzoek en ontwikkeling, van land- en tuinbouw tot milieutechnologieën. We zijn actief in meer dan 50 landen en verkopen in 150 landen. Onze diepe integratie, brede scope en het wereldwijde bereik vereisen een breed scala aan vaardigheden.

Waar onze producten vandaan komen...

Yara levert in de Benelux een brede reeks producten die afkomstig zijn uit een verscheidenheid van productie-installaties. Bekijk enkele van Yara's productielocaties.

Sluiskil, Nederland

De locatie is sinds 1929 gesitueerd aan het Gent-Terneuzen kanaal, een belangrijke doorgang via de Westerschelde naar de Noordzee en de aansluitingen naar de belangrijke europese waterwegen. Zoals bij vele europese productie locaties, was de ontwikkeling gerelateerd aan de beschikbaarheid van cokesovengas uit een naburige cokesfabriek.

Vlaardingen, Nederland

De locatie is gelegen aan de rand van de grootste glastuinbouwgebieden in Nederland en is gelegen direct aan de rivier de Nieuwe Waterweg, met een netwerk aan kanalen en rivieren richting de binnenlanden van Europa. Het heeft een centrale ligging in het Rotterdamse havengebied, Europa’s grootste containerhaven, en is derhalve een uitstekende locatie om ook de rest van de wereld te bedienen.

Tertre, België

De Tertre productie locatie bestaat uit verschillende units die stikstof meststoffen produceren en industriële producten.

Rostock, Duitsland

Rostock heeft twee salpeterzuur productie units, twee op stikstof gebaseerde meststoffen fabrieken, één Urean productie locatie en twee units die technische ammoniumnitraat produceren.

Brunsbuttel, Duitsland

De productie locatie Brunsbüttel ligt aan de westkust van Sleeswijk-Holstein op het punt waar het Kiel kanaal en de rivier Elbe de Noordzee bereiken. Dit biedt directe toegang tot zowel de Noordzee als de Baltische Zee. De site heeft twee productie-eenheden, een ammoniak-installatie en een ureumfabriek.

Porsgrunn, Noorwegen

Porsgrunn is de grootste industriële site in Noorwegen. Het volledig in eigendom zijnde faciliteiten zijn volledig ingericht voor stikstofhoudende producten, en bevat Yara's en Europa's grootste productiecapaciteit voor complexe NPK meststoffen op basis van de nitraatfosfaat route.

Uusikaupunki, Finland

De Uusikaupunki site bestaat uit drie salpeterzuur fabrieken evenals twee meststoffen productie installaties voor de productie van salpeterzuur en meststoffen voor de Finse markt en voor de export. De plant heeft zijn eigen diepwater haven.

Glomfjord, Noorwegen

Glomfiord heeft vier productie units: twee salpeterzuur productie units, een NPK meststoffen fabrieken en een kalksalpeter fabriek

  • Yara Brunsbuttel - Duitsland

  • Yara Uusikaupunki - Finland

  • Yara Tertre - België

  • Yara Sluiskil - Nederland

  • Yara Rostock - Duitsland

  • Yara Porsgrunn - Noorwegen

  • Yara Glomfjord - Noorwegen

  • Yara Vlaardingen - Netherlands