De invloed op stevigheid en houdbaarheid van tomaten

Stevige, verse tomaten zijn minder vatbaar voor schade en hebben een langere houdbaarheid. Hogere calciumgehaltes in de celwand zullen de stevigheid verbeteren en daardoor sorteer- en transportschade verminderen.

Stevigheid vermindert gedurende de rijping. Het gebruik van calcium draagt bij aan het minimaliseren van de afbraak van pectines, waardoor de sterkte van de celwand wordt behouden. Tomatenstevigheid wordt bepaald door drukbelasting of druktesten. Tomaten met een score van >75 worden omschreven als stevig, 60-70 zijn zacht, en <60 slap.

 

Stikstof

In het voorjaar neemt de groeisnelheid van de planten toe. Het element stikstof is daarbij een belangrijk element, want te lage stikstofconcentraties in het blad leiden tot sterke groeiremming, klein blad en versnelde vergeling van oud blad. 
Stikstof wordt door de plant gebruikt voor het maken van eiwitten en is daardoor een belangrijk voedingselement. 

Stikstof wordt in verschillende vormen aangeboden (bijvoorbeeld ureum), maar slechts opgenomen als nitraat of ammonium. Bij stijgende temperatuur worden beide stikstofvormen zowel actief als passief in grote hoeveelheden opgenomen. 

 

Stikstofvorm en verkoopbaar fruitDe kwaliteit en houdbaarheid verminderen door het gebruik van overmatig ammoniumstikstof. Het fruit is steviger en beter verkoopbaar wanneer nitraatvormen (calciumnitraat, kaliumnitraat) worden gebruikt.

 

 

 

 

Calcium

Calcium bemesting en stevigheidCalcium is nodig om een goede fruitstructuur en kwaliteit te behouden. Voldoende aanbod en opname verbetert de stevigheid.

 

 

 

 

 

 

Borium

Borium bemesting en houdbaarheidBorium heeft een positieve invloed op de mate van zwelscheuren en daardoor de houdbaarheid van de tomaten. Ieder scheurtje verhoogt het waterverlies en de vatbaarheid voor ziektekiemen.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.