De rol van borium in de aardappelteelt

Borium is het sporenelement dat in de grootste hoeveelheid nodig is. Dit is om ervoor te zorgen dat de verschillende essentiële groeiprocessen plaatsvinden.

Effect van borium per groeistadium

Stadium Borium effect
Aanaarden en ruggen frezen Goede schilkwaliteit, vermindering van inwendige roest, stresstolerantie tegen droogte/hitte
Kiemen van de knollen Goede schilkwaliteit, vermindering van inwendige roest, stresstolerantie tegen droogte/hitte

 

Algemene richtlijnen voor de toediening van borium

Het beïnvloedt de ontwikkeling van wortels en de groei van scheuten, de ontwikkeling van de plant en de bestuiving. Naast kalium, calcium en magnesium is ook borium een belangrijk chemisch element voor de celwanden. Het fungeert hier als bindmiddel tussen pectinen en zorgt zo voor een goede bindkracht van het celweefsel. Hierdoor heeft borium een gunstige uitwerking op de kwaliteitskenmerken voor de opslag van aardappelen. Borium beïnvloedt ook de calciumopname, dus toevoer is belangrijk om voor een uitgebalanceerde bemesting te zorgen.

 

Boriumgebrek in aardappel

De stengels van aardappelplanten zijn kort. Doordat deze uitlopen uit zijdelingse knoppen, krijgen de planten een bossig uiterlijk. De jongste bladen worden chlorotisch, ontwikkelen necrosevlekken en sterven af. Bladchlorose kan zich van geel via bruin tot een roodachtig donkerbruin ontwikkelen. In knollen worden de vaatbundelringen bruin, vooral bij het hilum. De schil van de knol is vaak ruw of gekloofd en daaronder bevindt zich necrotisch weefsel.

Meer informatie over borium en andere gebreksverschijnselen in aardappel vindt u in Gebreksverschijnselen - Aardappelen.

Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor aardappel.

Aardappel bemestingsadvies