Zachtrot bij aardappelen verminderen

Zachtrot komt gewoonlijk voor bij warme weersomstandigheden. Het is een bacteriële ziekte (meestal veroorzaakt door Erwinia spp) waarbij de bacteriën via fysisch beschadigde plekken tot in de knol doordringen en deze bij de opslag laten verrotten.

Zachtrot aardappelen kunstmestEen juiste en uitgebalanceerde bemesting vóór de oogst is van invloed op de bewaareigenschappen van de aardappelknollen. Calcium en borium bieden een effectieve bescherming tegen zachtrot.

 

 

 

Bemesting en zachtrot bij aardappelen

Calcium

calcium en zachtrotUit ervaring blijkt dat versterking van de celwanden van knollen met calcium ertoe kan bijdragen dat de omvang van door Erwinia veroorzaakte zachtrot bij de opslag van aardappelen kan worden beperkt.

Dit onderzoek toont de samenhang aan tussen de beschikbaarheid van calcium, het calciumgehalte in de schil en het door zachtrot (Erwinia) veroorzaakte gewichtsverlies.

 

 

Calcium opname verschillende rassenEen hoog calciumconcentratie in de knol kan ook het risico van drukplekken bij de oogst en het transport daarna verkleinen. De verschillende rassen verschillen van elkaar wat de opname van calcium betreft. Een gift van calciumnitraat (Tropicote) in plaats van ammoniumnitraat (KAS) zorgt echter voor een maximale opname en beperkt zo het risico op beschadigingen, die het binnendringen van ziekten zouden kunnen vereenvoudigen. 

Dit onderzoek uit de VS toont aan, dat de toediening van Tropicote in plaats van KAS bij veel verschillende rassen leidt tot een verhoogde calciumconcentratie in de knollen.

 

Borium

effect borium op calciumNaast kalium, calcium en magnesium is ook borium een belangrijk element voor de celwanden. Het fungeert hier als bindmiddel tussen pectinen en zorgt zo voor een goede bindkracht in het celweefsel. Hierdoor heeft borium een gunstige invloed op de kwaliteitskenmerken die van belang zijn voor de opslag van aardappelen. Borium beïnvloedt ook de calciumopname, dus toevoer is belangrijk om voor een uitgebalanceerde bemesting te zorgen. 

Dit onderzoek toont aan op welke wijze borium het calciumgehalte van knollen beïnvloedt en daarmee ook het optreden van roestvlekken.

 

Overige teeltmaatregelen die zachtrot bij aardappelen verminderen

  • Een vroege oogst vermindert de waarschijnlijkheid van besmetting met laat optredende ziektes
  • Zorgvuldig oogsten en sorteren ter vermindering van fysieke beschadigingen en stootblauw
  • Desinfectie van de opslagplaatsen voor het pootgoed om de overdracht van ziekten te voorkomen
  • Oogst onder optimale omstandigheden ter voorkoming van fysieke beschadigingen en aantasting door ziekten
  • Bewaking van temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de opslag
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor aardappel.

Aardappel bemestingsadvies