Verbeteren van de maiskwaliteit

Mais kent verschillende kwaliteitsnormen, afhankelijk van het gebruik van het gewas.

Mais voor diervoeder moet een hoog gehalte aan proteïnen en zetmeel hebben. Mais voor menselijke consumptie moet een laag vochtgehalte en een hoog korrelgewicht hebben.

Goede gewasvoeding zorgt voor een hoog proteïne- en energieniveau van de korrel in de kolf. Zulke voeding stimuleert ook de kwaliteit van het ingekuilde bladmateriaal in snijmaisgewassen.

Gewasvoeding en maiskwaliteit 

Stikstof en zwavel verhogen het proteïnegehalte van korrelmais. Het stikstofaanbod moet gebalanceerd zijn voor goede groei zonder dat de kans op legeren toeneemt of de wasdom wordt vertraagd. Als er voldoende van deze voedingsstof aanwezig is, wordt het vochtgehalte van de volwassen korrel lager. 

Kalium speelt een rol bij het verbeteren van het aminozuur- en proteïnegehalte in korrelmais. 

Fosfor verlaagt het vochtgehalte van de korrel bij de oogst waardoor het maisgewas sneller volwassen is. 

Het aanbod van micronutriënten is ook belangrijk voor het onderhoud van de groeiprocessen die hoge opbrengst van goede kwaliteit stimuleren.