Versterk uw graan in de winter met YaraVita Solatrel

In het najaar is het van belang dat jonge graanplanten sterk de winter in gaan om in het voorjaar goed van start te kunnen. Hiervoor raadt Yara aan om de ontwikkeling en groei van de plant te stimuleren.

Afgelopen jaar waren er erg verschillende regionale omstandigheden bij het zaaien van graan, met name op het gebied van neerslag. In de meeste regio’s was de opkomst goed, maar er kan nog meer gedaan worden om de wortelontwikkeling van graanplantjes in de vroege stadia te bevorderen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de planten versterkt kunnen worden voor aankomende winterse omstandigheden en temperaturen.

Zorg voor weerstand en tolerantie

In het najaar is het van belang om een hogere tolerantie te krijgen tegen koude en droge omstandigheden en hoge verschillen in nachttemperaturen. Hiervoor raadt Yara aan om de ontwikkeling en groei van de plant te stimuleren door fosfaatoplossingen zoals YaraVita Solatrel met een lichte micronutriënten-concentratie toe te passen.

Kleine beetjes helpen

Door YaraVita Solatrel te gebruiken geeft u kleine plantjes de kans om de wortelgroei te versterken. Wortels zijn de basis voor sterke en gezonde planten, maar ook voor hoge opbrengsten en een goede kwaliteit voor het komende seizoen. Door kleine volumes Solatrel toe te passen krijgen planten een soort “kick-start” voor wortelontwikkeling, ongeacht het kleinere bladoppervlak.

De toepassing van Solatrel

Bij toepassing van 4-5 liter Solatrel wordt slechts 1,8-2,2 kg fosfaat per hectare aangebracht. Het daarom raadzaam ruimte over te houden om naast organische mest gedurende het seizoen fosfaat toe te passen, aangezien de plant dit doorlopend nodig heeft. De planten nemen de bladvoedingsstoffen heel efficiënt op en kunnen deze onmiddellijk gebruiken in hun fotosyntheseprocessen om grotere wortelsystemen te krijgen. De planten kunnen dan zelf sneller bij voedingsstoffen en water komen om in de winter voldoende weerstand tegen de kou te garanderen.

De toegevoegde waarde van fosfaat in planten:

  • Bevordering van de ontwikkeling van jonge wortels
  • Energietransportprocessen
  • Celdeling
  • Verbetering van metabolische processen
  • Eiwitsynthese

Pas mangaan toe met Multitrel

Ook toepassing van mangaan valt te overwegen mits er vroeg gespoten wordt, dat zorgt voor een snelle beginontwikkeling, sterke planten (winterhardheid), hoge lignine-concentraties. Een geschikte meststof hiervoor is Yara Multitrel, waar mangaan in zit.