Hoe krijg ik het mooiste strooibeeld?

Elk jaar vormt het juist instellen van de kunstmeststrooier weer een uitdaging. Hoe stel je deze in om het beste strooibeeld te krijgen? En waarom is dat strooibeeld eigenlijk zo belangrijk? Het kiezen voor de juiste meststof speelt hierin een verrassend belangrijke rol.

Gebruik de strooitabellen

Voor de meer reguliere meststoffen als KAS en KAS-zwavel is het vrij eenvoudig om de strooier in te stellen. Het wordt nog eenvoudiger als het te herleiden is uit welke fabriek de meststof komt, dan betreft het namelijk een ‘straight’ product (geen gemengde korrels). Dit is voordelig voor het strooibeeld, omdat een kwalitatieve ‘straight’ meststof de juiste korrelsamenstelling heeft. Over de juiste korrelgrootte- en samenstelling kunt hier meer lezen.

Blend geeft negatief strooibeeld

Een samengestelde meststof noemen we een blend. Deze bestaat uit verschillende partijen meststoffen, die elk een element (nutriënt) leveren aan de blend. In theorie is een blend goed uit te leggen als het gaat om het bereiken van de gewenste nutriëntensamenstelling. Daarnaast zijn blends vaak goedkoper dan ‘straights’.

Hoewel een blend ideaal samengesteld kan zijn, is de verdeling over het veld dat vaak niet. Een ideale blend bestaat echter niet. Er zit altijd verschil tussen de verschillende componenten, te denken aan:

  • Korrelgrootte
  • Soortelijke massa
  • Vorm
  • Ruwheid van oppervlak van korrels

Al deze factoren zijn belangrijk voor een gelijkmatig strooibeeld. De verschillen tussen de korrels in de blend zorgen voor ontmenging tijdens het uit de kunstmeststrooier stromen en de vluchtfase tijdens het strooien. Hierdoor ligt op sommige plekken teveel van het een en te weinig van het ander: strooibanen dus. Ongemerkt kunnen deze strooibanen een flinke kostenpost zijn.

De juiste instelling

We zien een aantal methoden die gebruikt worden om de kunstmeststrooier in te stellen. Een is de ‘zeef-rangemeter’, waarbij op basis van de verdeling in verschillende groottes de strooier afgesteld wordt. Er wordt echter geen rekening gehouden met soortelijke massa en ruwheid van oppervlakte van korrels. Een andere manier is een app die op basis van foto’s van meststoffen kijkt wat de beste instelling is. Meten is echter nog steeds weten. Mocht er toch gekozen worden voor een blend blijft het meten door strooibakken het beste. Wilt u echter het beste strooibeeld en een beter product, kies dan altijd voor een straight product waarbij alle benodigde elementen in 1 korrel zitten.