3 dingen waar je op moet letten bij een Farm Walk

We staan op dit moment voor de laatste snede van het seizoen, reden genoeg om het grasland te inspecteren. Maar waar moet je bij zo’n ‘Farm Walk’ precies op letten? Graslandspecialist Theo Courtz van Yara benoemt de drie belangrijkste zaken waar je op moet letten.

1 Controleel alle percelen

Het is belangrijk om alle percelen na te gaan om te kijken wat de hoeveelheid aan goede grassen is die nog aanwezig zijn. Trek een grasje eruit: rode voeten is productiegras. Als je met kweek te maken te maken hebt zie je witte, woekerende wortels (stolonen). Bovendien geeft het een zure lucht als je kweek uitwrijft. Uiterlijk lijkt het namelijk op timothee, maar dat ruikt fris en heeft een grote tong. Bij veel kweek valt het te overwegen om het perceel opnieuw in te zaaien. Jonge kweek heeft een voederwaarde van 5, oude kweek heeft een voederwaarde van 1. Dat betekent een lage drogestofopname en lage voederwaarde. De kweek moet dan doodgespoten worden en het perceel kan opnieuw ingezaaid worden met gras of maïs. 

 

2 Bekijk hoe het perceel er bij ligt

Een open deur als het om een bezoek aan een perceel gaat, maar toch is het van belang om goed te kijken. Wat zie je precies? Er kunnen namelijk problemen zijn met de waterhuishouding, spoorvorming, enzovoort. Met name spoorvorming vormt een bedreiging voor de opbrengst van het gras. In de afgelopen jaren ontstaat er steeds meer spoorvorming door het gebruik van zware machines. Door het wisselvallige weer moest er ook wel eens snel geschakeld worden om het gras in te kuilen, waarbij de bodem nog niet optimaal was om te berijden. Gevolg is dat ruwbeemt gaat groeien in plaats van goed gras. Een ander gevolg is ook dat er minder opbrengst komt vanwege de verdichting van de bodem.

 

3 Check de kuilanalyse

Bij de meeste melkveehouders is de kuilanalyse inmiddels binnen. De analyse wijst onder andere uit of er nog correcties gedaan moeten worden betreffende van bijvoorbeeld het strooien van kalk en toepassen van specifieke bemesting. Ook geeft de kuilanalyse weer dat als de voederwaarde tegenvalt, de grassamenstelling ook wel eens kan tegenvallen. Met deze input kan er vast een bouwplan gemaakt worden voor komend jaar.

Opvallende foto? Win een T-shirt

Bij Yara zijn we erg benieuwd wat voor opvallende zaken u tegenkomt op het grasland. Maak daarom een bijzondere foto van uw grasland en win een T-shirt! Plaats de foto op Instagram of Facebook en tag Yara Benelux op de foto. Elke week in oktober kiezen we een winnaar uit.