Waarom voorinkoop minerale stikstof?

Wat is wijsheid, minerale meststoffen voorinkopen of toch niet? Dit artikel geeft een analyse van de huidige marktsituatie en helpt u daarmee een juiste keuze te maken: wel of niet minerale meststoffen aankopen.

Korte analyse van de markt

De markt is duidelijk rustiger dan de vorige twee jaren. Toch zijn er ontwikkelingen aan de gang die voor u als boer van belang zijn. De afgelopen weken leek het erop dat stikstofmeststoffen in prijs zouden dalen. Echter in week 36 begon de prijs van ureum plots te stijgen en ligt op het hoogste punt sinds februari dit jaar. De verwachting is nu dat de stijgende ureum prijs doorzet tot in het tweede kwartaal van 2024. Deze stijging op lange termijn wordt mede veroorzaakt door een exportbeperking van Chinese ureum. Grote inkopers als India gaan daardoor meer betalen voor ureum. Hierdoor wordt de prijs wereldwijd van ureum opgedreven. De huidige situatie is overigens anders vergeleken met vorig jaar. Toen kwamen we uit een dalende markt.

Ureum bepaalt prijs van KAS

Verder is het van belang te weten, dat de wereldmarktprijs van ureum voor een belangrijk deel de prijs van KAS bepaalt. Met het bovenstaande in gedachte is de verwachting dat ook dat KAS de komende tijd niet in prijs zal dalen maar terug wat zal gaan stijgen.

Daarnaast speelt ook de aardgasprijs een bepaalde rol in prijs van minerale stikstof. Hoewel de gasvoorraden in Europa goed zijn gevuld, is de verwachting niet dat de prijs zal dalen met de winter in aantocht.

Waarom voorinkopen?

Uiteindelijk bepaalt ieder bedrijfshoofd wat het beste bij zijn of haar bedrijf past. Vorig seizoen daalde de prijs zo hard door, dat het achteraf beter was geweest om tot het allerlaatste moment in het voorjaar te wachten. Echter de omstandigheden zijn nu anders. Er is nu sprake van een stijgende markt.

Door risico’s te spreiden op een belangrijk bedrijfsmiddel als minerale stikstof, weet je zeker dat je over meerdere jaren gezien beter uitkomt. Zeker als het gaat om bedrijfszekerheid.

Overwegingen om wel of niet minerale stikstof voor te kopen staan hieronder samengevat:

  • We zitten in een stijgende ureummarkt. Ureum bepaalt voor een belangrijk deel de prijs van KAS (YaraBela Nitromag) en KAS zwavel (YaraBela Sulfan).
  • Minerale stikstof is hoe dan ook nodig.
  • Spreiding (3x1/3) van het risico geeft zekerheid en rust in het boerenbedrijf.
  • Nu bestellen en laten bezorgen wanneer het past, geeft geen stress.
  • Door voor Big Bags te kiezen wordt opslag makkelijk met behoud van kwaliteit. Er is altijd wel plek te maken door de big bags op pallets te plaatsen en voor de zekerheid een zeil eroverheen. De op de fabriek afgevulde Big Bags zijn geseald, waardoor de kwaliteit is gewaarborgd. Lees hier over nog meer voordelen van het gebruik van Big Bags.

Via Yara Benelux kunt u vrijblijvend een offerte opvragen voor verschillende minerale stikstofmeststoffen. In overleg met uw leverancier bepaalt u of het bovenstaande u ook past. Ook kunt uw rechtstreeks vragen aan ons stellen; we helpen u graag verder.

Offerte aanvragen