Yaraplus GrassN: uw partner voor een productieve tweede snede

Dit voorjaar is anders dan anders, kouder maar zeker ook natter. Dat houdt niet alle melkveehouders tegen; op sommige plaatsen gaat het gras al van het land.

Of het gras nu ingekuild wordt, koeien die het afgrazen of er wordt stalgevoerd, er wordt stug doorgewerkt. Voor iedereen echter is het raadzaam om nu al aan de tweede snede te denken, en daarbij biedt YaraPlus GrassN een uitstekend hulpmiddel.

Bepaal het optimale maaimoment voor uw perceel

YaraPlus GrassN geeft u ondersteuning in uw graslandbeheer waarmee u per perceel een overzicht kunt bijhouden van de optimale bemesting op uw grasland. U ontvangt advies over het optimale moment voor de eerste gift en maximaliseert de benutting van stikstof, zwavel en fosfaat. YaraPlus GrassN geeft inzicht in stikstofefficiëntie en ruweiwitontwikkeling, en adviseert over het optimale maaimoment gebaseerd op uw doelstellingen.

Zwavel kan zorgen voor meer eiwit

U kunt met diverse soorten meststoffen rekenen in GrassN, dit hoeft dus niet een Yara meststof te zijn. Toch raden we aan om kritisch te kijken naar welk soort meststof u inzet. Op veel bodems kan het gebruik van een meststof met zwavel zorgen voor een hogere opbrengst aan drogestof. Dit betekent misschien soms dat het eiwitgehalte gelijk blijft, maar als je het omrekent, heb je wel meer kilogrammen eiwit per hectare. In YaraPlus GrassN kunt u eenvoudig bekijken wat het voor uw perceel betekent als u verschillende meststoffen toepasat.

Planning voor tweede snede

Dus was te doen qua planning voor de tweede snede? Als u als heeft geoogst, bekijk dan eens hoe het gras zich verder ontwikkelt in de groeicurve in GrassN. In de groeicurve valt het verloop van het ruweiwit en drogestof opbrengst in de komende periode af te lezen (zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld). Aan de rechterzijde is het drogestofniveau per hectare af te lezen terwijl aan de linkerzijde het ruweiwitgehalte per kilogram drogestof is te zien.

Met behulp van deze pluim is het goed mogelijk het ideale moment van de oogst te bepalen. Bij een bedrijfsspecifiek rantsoen voor de koeien hoort ook een bepaald optimaal ruweiwitgehalte. Door te variëren met meststof soorten en hoeveelheden is het mogelijk om dichter bij het optimale gras te komen wat bij uw bedrijf past.  

Met Yaraplus GrassN aan je zijde bent u klaar voor een productieve tweede snede. Maak nu gratis een account aan en houdt uw grasgroei lokaal bij aan de hand van uw eigen doelstellingen.

Account aanmaken