Marktupdate meststoffen september 2024
Markt – en prijsevoluties
De wereldmarkt in ureum fungeert als graadmeter voor de prijszetting van stikstofhoudende meststoffen. Momenteel merken we op dat er voor de 3de week op rij een stijging plaats vindt van ureum op de internationale market. Een belangrijke oorzaak hiervan is een recente tender vanuit India voor de aankoop van ureum, wat de internationale markt verder heeft gestimuleerd en de opwaartse trend in de prijzen versterkt. Een bijkomende factor die bijdraagt aan deze prijsstijging zijn de exportbeperkingen waarmee China te maken heeft, wat de wereldwijde beschikbaarheid van ureum verder onder druk zet.
Naast deze ontwikkeling is ook de graanprijs een belangrijke indicator. Volgens de laatste voorspellingen van Fegra zullen de graanprijzen weer stijgen, hoewel ze momenteel te laag zijn om landbouwers te motiveren meststoffen in te kopen voor het nieuwe seizoen. Deze lage graanprijzen remmen op korte termijn de vraag naar meststoffen in onze lokale markt.
Wat betreft KAS 27% is de prijs de afgelopen weken stabiel gebleven, ondanks de import van Russisch materiaal dat de markt heeft bereikt. Op de middellange termijn wijzen studies, zoals die van Rabobank, gepubliceerd door Boerenbusiness, op een verwachte stijging van de prijzen van minerale meststoffen. Gezien deze ontwikkelingen adviseren we vanuit Yara om je aankopen van meststoffen te spreiden om je risico te minimaliseren en optimaal te profiteren van mogelijke prijsschommelingen.
Import van Russische meststoffen: een zorgwekkende situatie
In het licht van de recente ontwikkelingen op de meststoffenmarkt willen we ook aandacht besteden aan de groeiende import van Russische meststoffen in Noordwest-Europa. Deze trend roept belangrijke vragen op over de gevolgen voor onze lokale economieën en de duurzaamheid van onze landbouwsector
Tweeënhalf jaar na de invasie van Oekraïne blijft de import van Russische meststoffen in Noordwest-Europa, waaronder Nederland, België, Luxemburg en Duitsland, toenemen. In 2023 zijn de importcijfers zelfs met meer dan 200% gestegen ten opzichte van 2021. Deze trend heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de inkomsten voor Rusland, die indirect de oorlog financieren.
Het is belangrijk om te beseffen dat de productie van Russische meststoffen gepaard gaat met een veel hogere CO2-uitstoot—twee keer zoveel als bij lokale productie in West-Europa—wat leidt tot een concurrentienadeel voor onze eigen bedrijven. Bovendien zijn Russische meststoffen vaak van lagere kwaliteit, met veel stof en een verhoogde vochtabsorptie. Dit kan resulteren in lagere opbrengsten en hogere kosten voor boeren, en brengt risico’s met zich mee tijdens de opslag.
Deze afhankelijkheid van mindere en vervuilendere meststoffen heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van onze lokale economieën, werkgelegenheid en ons vermogen om zelfvoorzienend te zijn in voedselproductie.
Het is essentieel om deze situatie te heroverwegen en te investeren in duurzame en kwalitatieve alternatieven die onze landbouwsector kunnen versterken en bijdragen aan een gezonde toekomst voor onze regio.