juli 18, 2014

Yara investeert miljoenen in nieuwe fabriek Sluiskil

By: Hanco Leuvenink

Yara International heeft deze week groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe ureumgranulatiefabriek in Sluiskil. Aan deze beslissing zijn enkele jaren van voorbereiding voorafgegaan. De hoofdvestiging in Oslo stelt nu reeds enkele miljoenen beschikbaar voor de uitwerking van technische details, het opstarten van de vergunningenprocedures, planning en het beoordelen van aanbiedingen van leveranciers. Begin 2015 vindt nog een laatste evaluatie plaats.

Tijdens een grote onderhoudsstop, die dit najaar gepland staat, zullen reeds de nodige voorbereidingen getroffen worden voor toekomstige aansluitingen naar de nieuw te bouwen productie-eenheid, die uiteindelijk 170 miljoen euro zal kosten en eind 2017 in bedrijf moet zijn.

Met deze belangrijke beslissing spreekt het moederbedrijf haar vertrouwen uit in de productievestiging in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. De investering is niet alleen bijzonder omdat ze zo snel volgt op de ingebruikname van Ureum-7, waarmee een bedrag van ruim 400 miljoen gemoeid was, maar ook omdat de chemische industrie in Europa aan hevige concurrentie onderhevig is, vanwege de hoge grondstoffen- en energiekosten in vergelijking met de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De vestiging in Sluiskil kan zich met deze investering verder ontwikkelen richting de productie van speciale stikstofhoudende meststoffen en industriële chemicaliën en daarmee concurrentie op internationale bulkmarkten voor blijven. De nieuwe fabriek betekent ook behoud van werkgelegenheid in de regio, verdere milieuverbetering en bovendien kan het bedrijf met deze investering meer grondstoffen verwerken tot eindproducten zodat lokaal maximale toegevoegde waarde gecreëerd wordt.

De gele priltoren die als enige nog operationeel was zal bij het opstarten van de nieuwe fabriek uit bedrijf worden genomen. Daarmee komt een einde aan een decennialange periode waarin de priltorens van Yara de skyline van Sluiskil bepaalden. Vorig jaar is een derde priltoren gesloopt die eerder uit bedrijf genomen was en momenteel wordt de voormalige centrale gesloopt.

Yara Sluiskil investeert jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in projecten om de site te verbeteren. De vestiging realiseerde vorig jaar een record verlading van 4.5 miljoen ton en kon een sterke groei in industriële producten realiseren. Door veilig en kostenefficiënt te werken en voortdurend in te zetten op nieuwe producten, samenwerking en innovatie probeert Yara Sluiskil haar positie zowel binnen het concern als op de wereldmarkt verder te versterken.