maart 18, 2014

Unika Calcium

By: Rob Willems

Dat stikstof voor groei en productie voor iedere teelt van groot belang is, is algemeen bekend. Vaak is echter de vraag in welke vorm de stikstof het beste gegeven kan worden. Een gewas kan stikstof in nitraatvorm het makkelijkste opnemen. De vraag die bij sommigen dan opkomt is of het gewas niet in één keer teveel stikstof opneemt met een te gemakkelijk weggroeiend gewas als gevolg.

Yara heeft met Unika Calcium een product dat het voordeel van de snel opneembare stikstof combineert met de elementen kalium en calcium. Twee elementen die juist zorgen voor een stevig gewas. Dat calcium een kwaliteitsimpuls aan het gewas geeft, komt omdat het een belangrijke functie heeft in de celwand-opbouw. Hoe steviger de celwanden hoe sterker het gewas, met alle voordelen die daarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan minder vatbaar voor ziekten en plagen en langer houdbaar.

Daar komt bij dat calcium meewerkt aan de ontwikkeling van de wortels, het zorgt er dus ook voor dat de plant beter in staat is alle elementen op te nemen die het nodig heeft. Kalium verhoogt de afrijping en verbetert de kleur van vruchten. Het zorgt er zelfs voor dat het aantal vruchten verhoogd wordt waardoor een hogere teeltopbrengst mogelijk is. Een andere typische eigenschap van kalium is dat het gewas harder wordt en daardoor minder makkelijk infecteerbaar. Uiteraard mogen we niet vergeten dat kalium het suikergehalte en daarmee de zoetheid in vruchten verhoogt waardoor de vruchtsmaak verbetert.

Unika Calcium bevat deze drie unieke elementen en dat ook nog eens in een mooie, homogene korrel die goed strooibaar is. Unika Calcium is geen product voor specifiek één teelt, het is breed te gebruiken in vele teelten. Kortom: gaat u voor kwaliteit, hoge productie en houdbaarheid, dan is Unika Calcium uw product.