september 19, 2016

Na onderhoud van de aansluitingen en leidingen weer veilig èn prettig werken!

By: Peter van Noort

Dit is waar kwekerij Bicom aan dacht toen hij het onderhoud ging aanpakken van zijn vloeibare meststoffen installatie. Het kan beter in een keer goed gebeuren en daarom is het raadzaam om er, in samenwerking met de installateur, eerst goed over na te denken.

vulleidingen yara

 

Vulleidingen

vulleidingen checkAls eerste werden de vulleidingen aangepakt. Deze hingen voorheen buiten in het directe zonlicht. Hierdoor waren de leidingen lichtgrijs geworden en broos. Door de vulleidingen naar binnen te brengen wordt dit voor de toekomst voorkomen en kan er niemand meer vanaf de buitenkant “per ongeluk“ aankomen.

 
Binnen is een kast geplaatst om de leidingen en aansluitpunten.
 
 
 
  
Onder de leidingen, met Camlock koppelingen, is een opvangbak geplaatst en de leidingen zelf zijn voorzien van de nieuwe stickers volgens de CLP-richtlijnen. De leidingen onder een hoek hebben extra ondersteuning om het gewicht van de slang te kunnen dragen.
 
 
Ook de leidingen rondom de opslag werden goed aangepakt. Ook daar zijn de nieuwe stickers gebruikt om aan de laatste eisen te voldoen. Zelfs is er folie achter de tanks geplaatst om zoveel mogelijk direct zonlicht af te schermen van de tanks en installatie.

 

Niet alleen tanks en vulleidingen!

tanks en vulleidingenDe installatie bestaat niet alleen uit de tanks en vulleidingen maar ook uit het gedeelte waarmee de meststoffen naar de bakken worden gedoseerd. Ook hier zijn stickers met productnamen geplakt en de kranen zijn gemonteerd in de juiste doseervolgorde. Dit voorkomt vergissingen en is prettiger werken.
 
 
De A- en B-bakken zijn goed overzichetlijk neergezet en voorzien van een, gesloten, deksel. Hierdoor wordt voorkomen dat er vuil in kan komen en het chelaat afbreekt door invloed van zonlicht.
 
 
Voor de eigen veiligheid zijn er de nodige persoonlijk beschermingsmiddelen aanwezig. Zo wordt ervoor gezorgt dat de werkzaamheden ook veilig gebeuren. Zo is er gelaatsbescherming aanwezig en ligt er een paar zuurbestendige handschoenen klaar.
 
 
 
De gehele installatie is geplaatst in een aparte afgesloten ruimte.
 
 
 
 
 
Dit alles was alleen maar mogelijk door de goede samenwerking tussen de teler en zijn installateur, in dit geval Vos Capelle, en de producent Yara Benelux B.V.