juli 17, 2017

Groentennieuws.nl: Bemesten op de behoefte van de plant

By: Annet Breure, Groentennieuws.nl, copyright www.afg.nl

Tholen - Roeren, zakken snijden, tillen en opruimen behoren tot het verleden. Tenminste, als het aan Yara ligt. Het bedrijf werkt continu aan de vereenvoudiging en betere afstemming van het bemestingsproces.

remco en bram

Behoefte van de plant

Om tot een optimale productie te komen, moet de hele teelt geoptimaliseerd worden.  Dat is een open deur. Een topproductie is immers het gevolg van alle aspecten die effect hebben op het gewas. Eén van die teeltaspecten is de bemesting.  In hoeverre kan de teler daar invloed op uit oefenen? Ieder gewas is immers anders.  Bovendien is iedere teeltmethode ook net weer even anders. Dat vraagt om een bemesting die aan te passen is naar behoefte van gewas en teeltmethode. De toepassing van de voedingselementen calcium, stikstof, kalium, magnesium, sulfaat en fosfaat zouden in balans moeten zijn met de behoefte van het gewas. Kan dat wel?

Yara biedt telers de mogelijkheid om die behoefte van de plant exact toe te dienen met Substrafeed. Substrafeed is een totaalpakket van vloeibare meststoffen, opgebouwd uit losse producten en aan te passen aan iedere teelt, teeltstadium en gebruiker. Met Substrafeed is het mogelijk om gewassen tot op de tiende mmol nauwkeurig te voorzien van de juiste voedingselementen.

Remco Bross: "Substrafeed biedt de mogelijkheid tot een analyse- en plantsturing. De teler kan precies datgene geven waar een gewas behoefte aan heeft. Hiermee is de teler dus flexibel en kan er direct (bij)gestuurd worden mocht dat nodig zijn."

Roeren, zakken snijden, tillen en opruimen

Bram Noordam: "Roeren, zakken snijden, tillen en opruimen behoren tot het verleden. Onze wagens vullen de opslagtanks van de meststoffen bij via de losinstallatie. De meststoffen worden vervolgens  toegediend door middel van een traditioneel A-B bak-systeem, directe injectie unit of met een automatische A- en B-bak vuller." 

Naast de fabriek waar de kunstmest wordt geproduceerd, staat er op het terrein van Yara iets opvallends: een kas. Deze kas valt een beetje buiten de boot in deze omgeving. Het is een demokas. Yara doet zelf demonstraties in de substraatsierteelt, substraatgroententeelt en op tafelsystemen.  Bram: "Dat is echt leuk. We nodigen dealers en eindgebruikers uit , om te laten zien hoe het toepassen van Substrafeed in de praktijk werkt. De opstelling voor het ontvangen en gebruiken van Substrafeed wordt hiermee praktisch inzichtelijk gemaakt."

U kunt hier het oorspronkelijke artikel online op Groentennieuws.nl bekijken.

 

Losinstallatie Substrafeedopstelling demokas