augustus 14, 2018

Grootste verlading ooit bij Yara Sluiskil

By: Michele Koch

Op vrijdag 10 augustus wordt het schip Yasa Canary, afkomstig uit de Marshalleilanden, geladen met 48.000 ton ureum- en nitraathoudende kunstmestkorrels. Dat betekent dat het de grootste verlading ooit is vanaf de kade van Yara Sluiskil. De laatste grootste verscheping was de African Lunde met 39.000 ton in december 2016.

Logistieke uitdaging

boeg canaryDe logistieke uitdaging is groot. De afdeling van de planning zorgt er voor dat de tonnen product op tijd in de silo liggen. Om een indruk te geven: bijna de helft van een silo wordt leeggehaald voor enkel deze verlading. Overleg met productie is daarbij cruciaal, omdat er tijdens de belading nog tonnen bij geproduceerd worden. Daarnaast is afstemming nodig met de havenagent omtrent beloodsing, de benodigde sleepboten en de ligplaatsen. Overleg met keuringsinstanties mag daarbij niet ontbreken en de Yasa Canary wordt zowel van binnen als van buiten door Yara en de instanties gekeurd.


Yasa Canary

Het grote bulkschip is deze week aangekomen in Sluiskil. Als hij geladen is vertrekt hij naar Santos en Rio Grande Brazilie en San Fransisco. Voor Yara is het belangrijk om deze hoeveelheden in één schip te verladen en naar Brazilië te laten varen in plaats van meerdere schepen in te zetten. Dat is niet alleen kostentechnisch aantrekkelijker, maar ook voor de duurzaamheid die Yara hoog in het vaandel heeft staan.


Toekomst

Technisch gezien is deze hoeveelheid het maximale qua werkbereik en kanaaldiepte. Yara ziet graag dit soort verschepingen toenemen.
Verwachte tijd van afladen is rond middernacht vandaag. Afhankelijk van het tij, de Yasa Canary kan alleen met hoog water de sluis uit, zal hij in de loop van morgenochtend vertrekken.

 

boeg canary