september 01, 2021

Yara neemt het Finse Ecolan over en breidt daarmee zijn activiteiten op het gebied van organische meststoffen uit

Yara Suomi Oy (“Yara”) heeft vandaag de overname aangekondigd van Ecolan Oy, een Finse producent van gerecyclede meststoffen. Dit is Yara's eerste acquisitie in het segment van organische meststoffen en weerspiegelt ons streven om een grotere rol te gaan spelen in de biologische landbouw en om bij te dragen aan de circulaire economie.
Vrouw draagt bak met frambozen in de kas
Vrouw draagt bak met frambozen in de kas

Yara werkt nauw samen met partners in de hele voedselwaardeketen om de voedselproductie efficiënter en duurzamer te maken. Onze oplossingen voor gewasvoeding en digitale hulpmiddelen helpen bij het verbeteren van de praktijken voor het beheer van voedingsstoffen en de efficiëntie van het landgebruik voor alle landbouwmethoden, inclusief biologische landbouw.

“Door ons aanbod uit te breiden naar het groeiende segment van de biologische landbouw in Europa, helpen we de efficiëntie van het gebruik van voedingsstoffen in dit segment te verbeteren door te profiteren van onze diepgaande kennis over gewasvoeding,” aldus Mónica Andrés, Executive Vice President van Yara Europe.

“Onze kerncompetentie ligt in het op de meest duurzame en efficiënte manier beheren van voedingsstoffen, of dit nu voor biologische landbouw of de conventionele landbouw is. We willen de belangrijkste partner zijn voor alle boeren, ongeacht welk landbouwsysteem ze gebruiken,” voegt ze eraan toe.

Ecolan gebruikt industriële nevenstromen om hoogwaardige meststoffen voor land- en bosbouw te produceren.

“Ecolan is een Finse koploper in de circulaire economie. We hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt en vanaf nu combineren we de kennis en expertise van Yara en Ecolan om gerecyclede meststoffen nog verder te ontwikkelen. Met deze overname kunnen we onze organische meststoffen ook aanbieden aan markten buiten Finland,” zegt Timo Räsänen, directeur Specialty Products voor de Scandinavische en Baltische landen bij Yara.

Als resultaat van een aantal jaren onderzoek en ontwikkeling heeft Yara in 2019 een nieuwe lijn organische meststoffen met een hoog stikstofgehalte, geproduceerd door Ecolan, op de Finse markt gebracht.

“Van kleinschalige productie is Ecolan met de steun van Korona Invest uitgegroeid tot een van Finlands toonaangevende industriële bedrijven in de circulaire economie. Dankzij de overname door Yara kan de knowhow van Ecolan nu ook internationaal worden benut,” zegt Vesa Lehtomäki, voorzitter van de raad van bestuur van Korona Invest, de meerderheidsaandeelhouder van Ecolan.

Op dit moment worden veel organische afvalstromen nog niet hergebruikt of gerecycled. Het terugwinnen van voedingsstoffen uit afvalstromen en deze terugbrengen in de landbouwproductie draagt bij aan een circulaire economie en vermindert het verlies aan voedingsstoffen. De Europese Green Deal moedigt het opschalen en bevorderen van circulaire bedrijfsmodellen aan en vergroot het aandeel landbouwgrond in de Europese Unie dat voor biologische landbouw wordt ingezet.

De circulaire economie speelt een belangrijke rol bij een efficiënter gebruik van voedingsstoffen, een van de kernexpertisegebieden van Yara. Door onze strategische partnerschappen met afvalbeheer- en voedselbedrijven, en door onze kennis over gewasvoeding te benutten, werkt Yara aan het vinden van optimale manieren om voedingsstoffen te recyclen die anders als afval zouden eindigen, en deze vervolgens te verwerken tot organische meststoffen.

Neem voor meer informatie contact op met:

Timo Räsänen, directeur Specialty Products, Yara Suomi Oy
mobiel: (+358) (0)50 337 4514

e-mail: timo.rasanen@yara.com

Neem voor mediavragen contact op met:

Vibeke Larøi, Communications Manager, Yara Europe
mobiel: (+47) 942 85 337
e-mail: vibeke.laroi@yara.com

Over Ecolan

Ecolan Oy is een Finse koploper op het gebied van circulaire economie en duurzame groei en maakt gebruik van industriële nevenstromen om meststoffen te produceren voor land- en bosbouw en teruggewonnen materialen voor grondwerk en bindmiddelen. Het bedrijf heeft 21 medewerkers en twee productiefaciliteiten in Finland. De oplossingen van Ecolan helpen de CO2-uitstoot te verminderen en de capaciteiten van natuurlijke koolstofopslag te vergroten.

Ecolan heeft fors geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit en in productontwikkeling, wat heeft geleid tot een aanzienlijke omzetgroei en sterke marktposities. Korona Invest Palvelurahasto I is een private equity-fonds beheerd door Korona Invest, en verwierf in 2015 een meerderheidsbelang in Ecolan Oy.

Over Yara

Yara ontwikkelt kennis om de wereld op verantwoorde wijze te voeden en de planeet te beschermen. Ter ondersteuning van onze visie van een wereld zonder honger en respect voor de planeet, streven we een strategie na van duurzame waardegroei, bevordering van klimaatvriendelijke gewasvoeding en emissievrije energieoplossingen. Yara's ambitie is gericht op het kweken van een klimaatpositieve voedseltoekomst die waarde creëert voor onze klanten, aandeelhouders en de samenleving als geheel en zorgt voor een duurzamere voedselwaardeketen.

Om onze ambitie te verwezenlijken, hebben we het voortouw genomen bij de ontwikkeling van digitale landbouwtools voor precisielandbouw en werken we nauw samen met partners in de hele voedselwaardeketen om de efficiëntie en duurzaamheid van de voedselproductie te verbeteren. Door onze focus op schone ammoniakproductie willen we de waterstofeconomie mogelijk maken en een groene transitie van scheepvaart, kunstmestproductie en andere energie-intensieve industrieën stimuleren.

Yara is opgericht in 1905 om de opkomende hongersnood in Europa op te lossen en heeft een unieke positie verworven als het enige wereldwijde gewasvoedingsbedrijf in de sector. We hanteren een geïntegreerd bedrijfsmodel met ongeveer 17.000 medewerkers en activiteiten in meer dan 60 landen, met een bewezen staat van dienst van sterke rendementen. In 2020 heeft Yara een omzet gerapporteerd van 11,6 miljard dollar (USD).