Bodem- en gewasanalyse

Met behulp van bodemanalyses voor het poten, kan de benodigde bemesting met fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel vooraf worden ingeschat.

Weefselanalyses van een bladsteel of een heel blad tijdens de groeifase geven precieze aanknooppunten voor het gehalte aan voedingselementen in de plant. Bovendien geven zij informatie over mogelijke tekorten aan voedingselementen, vooral wat de sporenelementen betreft. Zie de volgende tabellen:

Gehalte voedingselementen bladsteel

Gehalte voedingselementen blad

Gehalte voedingselementen blad laat stadium

 

Het is gebruikelijk om in de vroege groeifase van 30 planten steeds het jongste, volledig ontwikkelde blad (blad en steel) te analyseren. Dit komt overeen met het vierde of vijfde blad, gezien vanaf de top van de plant.

In het midden van de groeifase worden 30 tot 40 bladstelen van het eerste, volledig ontwikkeld nieuwe blad verzameld. De stelen moeten afkomstig zijn van verschillende plaatsen op het perceel.

Let er bij het nemen van het monster van koper, zink en mangaan op dat u geen bladeren verzamelt die recent met fungiciden zijn behandeld. Deze zijn daardoor mogelijk verrijkt met chemische elementen en kunnen daarom tot een onjuiste analyse leiden.

Analyse van aardappelschillen is een nuttig aanknooppunt voor het beoordelen van het calciumgehalte in de knollen – calcium neigt ertoe zich in en onder de schil op te hopen. Tot nu toe zijn echter nog geen normen opgesteld voor de concentratie van voedingsstoffen in schillen.

Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor aardappel.

Aardappel bemestingsadvies