Stikstof en voederwaarde

Het belangrijkste element voor gras is stikstof. Door voldoende te bemesten met stikstof worden de hoogste opbrengsten en kwalitatief goed gras behaald. Bij overbemesten kan er vergiftiging optreden bij het vee.

Een hoog niveau aan stikstof in de voordroogkuil kan leiden tot een minder goed inkuilproces. Slaagt het inkuilproces niet, dan wordt de smaak en daarmee de opname door het vee negatief beïnvloed. 

Stikstof bemesting met kunstmest voor graskwaliteit

Het stikstof uit de bodem wordt vaak sneller opgenomen dan dat het kan worden omgezet in eiwit. Dit niet omgezette eiwit wordt opgeslagen in de bladeren. Dit staat ook wel bekend als het onbestendige eiwit. Hoge gehaltes aan nitraat in gras kunnen ontstaan door te kort voor het oogstmoment te bemesten met stikstof. Verder wordt er op donkere koude dagen weinig nitraat omgezet naar eiwit zodat het niveau dan hoger wordt. Er kan een sterke stijging van het nitraatgehalte ontstaan als het gaat regenen na een periode van droogte. Het gras neemt dan snel heel veel stikstof op wat niet tijdig omgezet kan worden.

Op de plaats waar stikstof in de plant zit, kan geen suiker zitten. Deze suikers worden gebruikt bij de hogere groeisnelheid. Dit kan leiden tot slapper gras en een lagere drogestofgehalte. In de praktijk valt dit lagere drogestofgehalte vaak mee.

Er is een regel om te hoog nitraat in gras te voorkomen. Deze geeft aan dat je niet meer dan 2,5 kgN/ha/dag toe mag dienen.

 

TIP: Na donkere/koude/natte periode een aantal dagen wachten voor een
goede omzetting van nitraten naar goede eiwitten in het gras.
Grasland bemestingsadvies
Grasland bemestingsadvies
Grasland bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor grasland.

Grasland bemestingsadvies