Veelgestelde vragen

Vind hieronder uw antwoord op de meest gestelde vragen over YaraTera vloeibare en in water oplosbare glastuinbouwmeststoffen.


 

Yara beschikt over een uitgebreid dealernetwerk in de Benelux. Neem contact met ons op om een dealer uit te kiezen die het best aansluit bij uw voorkeuren.

Naast de bulk levering zijn de meeste YaraTera producten ook beschikbaar in 20 liter bussen (cans), 200 liter vaten en 1000 liter vaten. Kortom, YaraTera is beschikbaar in een verpakking op maat van uw bedrijf. 

Yara biedt verschillende pakketten vloeibare en in water oplosbare meststoffen aan: het A-pakket of het samengestelde pakket, E-pakket of het enkelvoudige pakket en het C-pakket. Het A-pakket of het samengestelde pakket heeft onze voorkeur omdat het geconcentreerder en veiliger is.

Bij YaraTera vloeibare meststoffen worden zuren en logen geneutraliseerd tot minder agressieve en zelfs neutrale producten. Die reactie waarbij er warmte vrijkomt, vindt plaats in de fabriek onder gecontroleerde omstandigheden. 
Daarnaast worden YaraTera vloeibare meststoffen gestockeerd op een constante temperatuur van 25°C. Op hogere temperaturen zijn zuren zoals salpeterzuur agressiever. Ze zijn dus niet alleen gevaarlijker, ze veroorzaken ook meer slijtage aan de installatie (leidingen, tanks, sensoren en pompen).

Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord gegeven worden. Veel hangt af van hoeveel en welke meststoffen een teler gebruikt. Voor het gros van de telers zijn vloeibare meststoffen 5 à 12% duurder dan vaste meststoffen. Wanneer men de arbeidsbesparing en de lagere afvalkosten in rekening brengt, dan is het gebruik van vloeibare meststoffen voordeliger.

YaraTera Substrafeed wordt binnen twee werkdagen uitgeleverd. Bestellingen ingeleverd bij onze transporteur voor 12u op dag A, worden op dag C uitgeleverd. Een snellere levering is mogelijk na overleg met onze transporteur.

Nee, want YaraTera vloeibare en in water oplosbare meststoffen worden uit andere grondstoffen geproduceerd dan vaste meststoffen. 

YaraTera vloeibare en in water oplosbare meststoffen zijn reeds opgelost en kunnen dus geen onoplosbare deeltjes bevatten. Daarnaast is zuiverheid een belangrijkere parameter bij de selectie van de grondstoffen.

Elke glastuinbouw teler heeft één of meerdere gevaarlijke producten nodig op zijn bedrijf. Bijna elke teler gebruikt salpeterzuur of kaliloog om de pH van de voedingsoplossing te regelen. 
Bij het gebruik van vloeibare meststoffen kan de meststofunit volledig geautomatiseerd worden, waardoor de teler niet in contact komt met gevaarlijke producten.

Ons advies is om de YaraTera producten tussen de 7° en de 25° Celsius op te slaan. 

Yara heeft software ontwikkeld om voedingsoplossingen te berekenen. Deze software is gratis beschikbaar voor alle YaraTera klanten. Graag helpen we u op weg bij de installatie van de software en het berekenen van de eerste schema’s. Contacteer hiervoor onze Helpdesk.

YaraTera klanten kunnen terecht bij de specialisten van onze dealers en bij de technische Helpdesk van Yara. De Helpdesk van Yara is eveneens 24/7 beschikbaar in geval van nood.

Voor het gebruik van het A-pakket of de samengestelde vloeibare meststoffen zijn er slechts 7 tanks nodig. Voor het gebruik van enkelvoudige vloeibare meststoffen zijn er minstens 8 tanks nodig.

De grootte van de tanks/vaten hangt onder andere af van volgende factoren: het gewas, het areaal, het gebruik van regenwater en/of bronwater. Onze technische specialisten berekenen vrijblijvend hoe groot de tanks/vaten moeten zijn.

Om de veiligheid bij het vullen van de tanks te verhogen, heeft Yara een aantal voorschriften opgesteld. De Yara helpdesk licht deze voorschriften graag aan u toe. Neem contact op met onze Helpdesk.

Super FK is vloeibare meststof met een speciaal type polyfosfaat. Proefresultaten tonen aan dat dit specifieke type polyfosfaat voor een sterker wortelgestel, een betere gewaskleur en schonere leidingen zorgt. Telers die Super FK gebruiken behalen hogere opbrengsten. Gedetailleerde informatie vindt u op onze productenpagina.

Super FK kan samen in één opslagtank met BFK. Hierdoor is het mogelijk om Super FK en BFK vanuit dezelfde opslagtank te doseren. 
Daarnaast kan Super FK ook in 20 liter bussen (cans), 200 liter vaten en 1000 liter vaten besteld worden.

Silicium is enkel beschikbaar als vloeibare meststof genaamd Sikal. Vraag bij onze Helpdesk meer informatie over het toepassen en doseren van YaraTera SUBSTRAFEED SIKAL

In het YaraTera meststoffenpakket is een zuivere calciumchloride opgenomen, zie: YaraTera CALCIUMCHLORIDE VLOEIBAAR.

Om telers nog verder te ontzorgen heeft Yara een voorraadbeheersysteem ontwikkeld. Sensoren in de tanks/vaten meten het niveau van de vloeibare meststoffen. De teler en onze transporteur kunnen deze niveaus uitlezen op een beveiligde website. De vloeibare meststoftanks kunnen automatisch terug bijgevuld worden door onze chauffeur.