YaraVita draagt opnieuw bij aan een nieuw wereldrecord voor tarwe

Met een fenomenale tarweoogst van 17.398 ton/ha hebben akkerbouwers Eric en Maxine Watson uit Nieuw-Zeeland dankzij de inbreng van Yara een nieuw Guinness wereldrecord op hun naam gezet.

​​​​De tarwe was behandeld met GRAMITREL, BORTRAC, MANTRAC en ZINTRAC voor optimale mangaan-, zink- en kopergehalten en om de tarwe te laten gedijen. ​Met de nieuwe opbrengst - door twee rechters gecertifieerd - hebben de Watsons hun eerdere record van 16.791 ton/ha uit 2017 gebroken.

Hoge opbrengst door ideale omstandigheden

Op hun geïrrigeerde akkerbouwbedrijf op het Nieuw-Zeelandse South Island verbouwen de Watsons diverse granen, grassen en groentezaden.​ Met een vrijwel ideaal klimaat inclusief overvloedige zonne-uren, uitbundige regenval en een lange rijpingsperiode zijn de Canterbury Plains ronduit ideaal voor het telen van gewassen met hoge opbrengsten. Voor voedertarwe behalen de Watsons doorgaans opbrengsten tussen 14 en 17 ton/ha.

Variëteit aan meststoffen

Het recordgewas - KWS Kerrin voedertarwe - werd in april 2019 geplant en medio februari 2020 geoogst. Tijdens het teeltseizoen van 300 dagen werden onderweg diverse kunstmeststoffen toegediend: 347 kg/ha stikstof, 45 kg/ha fosfor, 100 kg/ha kali, 100 kg/ha calcium en 88 kg/ha zwavel. Fosfor werd toegediend voor het inzaaien, zwavel in de herfst en lente, kali in het midden van het voorjaar; tijdens het gehele seizoen werden vloeibare stikstof en microvoedingsstoffen toegevoegd.

‘Regelmatig testen belangrijke succesfactor’

Paul Johnston, akkerbouwspecialist van Yara Fertilizers NZ, die de afgelopen vijf jaar heeft samengewerkt met de Watsons, hield toezicht op het gewasvoedingsprogramma: 'Regelmatig testen van grassen was een heel belangrijke succesfactor voor het gewas; dat was namelijk een richtpunt voor de tijdige toevoeging van de essentiële sporenelementen die nodig waren voor een optimale plantfunctie en korrelvorming.’

YaraVita GRAMITREL voor juiste verhouding

Paul geeft een toelichting: 'YaraVita GRAMITREL is een gewasspecifieke samenstelling, die de juiste verhouding bevat tussen koper, magnesium, mangaan en zink, aangevuld met een kleine dosis stikstof. YaraVita BORTRAC, MANTRAC en ZINTRAC bevatten respectievelijk borium, mangaan en zink, i​n combinatie met stikstof. Deze gemakkelijk te mengen suspensieconcentraten, gemaakt van hoogwaardige ingrediënten, zijn verenigbaar met een breed aanbod van gewasbeschermings-producten voor een economische 1-staps toediening.'