Deze micronutriënten heeft kool nodig

Bij de teelt van kool mogen bepaalde micronutriënten zéker niet ontbreken. Onder andere borium, mangaan en molybdeen horen hierbij. Maar waarom zijn deze micronutriënten zo belangrijk voor de plant en hoe pas je ze toe?

Dit doet borium in de plant

Vrijwel alle koolsoorten hebben een hoge behoeft aan borium (B). Borium is als calcium deel van de celwand. Het zorgt voor stabiliteit en handhaaft de membraanfuncties van de plantencellen. Hierdoor geeft de plant minder suikers af, wat anders ongedierte en schimmels zou aantrekken. Verder bevordert borium de wortel- en scheutgroei. Een tekort aan borium kan vaak herkend worden door een hol hart of rand. Deze tekorten doen zich vaak voor bij droogte, waardoor een bladbemesting uitkomst biedt.

Mangaan verhoogt het vitaminegehalte

Mangaan (Mn) is een micronutriënt dat belangrijk is voor het chlorofylgehalte en vorming van aminozuren. Een tekort aan mangaan belemmert de eiwitsynthese enorm. Dit is een probleem, omdat de plant de voedingsstof met name in de bladeren opslaat, waar vervolgens de fotosynthese plaatsvindt. Mangaan is met name belangrijk in de beginnende groeifase en in het rozetstadium. Een tekort aan mangaan kan herkend worden door chlorose, waarbij de middelste en oudere bladeren verkleuren.

Mangaan verhoogt het vitamine C-gehalte van bloemkool en zorgt zo voor een betere smaak en kwaliteit. Omdat mangaan snel wordt gebonden in de bodem (vooral in gronden met een hogere pH-waarde) is een adequate toevoer van mangaan door bladbemesting belangrijk.

Molybdeen is essentieel voor een goede ontwikkeling van de koolplant

Bij een tekort aan molybdeen (Mo) neemt de stikstofconcentratie in de bladeren toe om dat het nitraatreductase de opgenomen stikstof niet kan omzetten. Dit leidt direct tot een verlies een opbrengst en kwaliteit. Deze factor is met name van invloed op de houdbaarheid en bewaarbaarheid van broccoli en bloemkool, wat in de test goed te zien is. Door molybdeen toe te passen via bladbemesting is de houdbaarheid langer en het vochtverlies lager.

Pas YaraVita BRASSITREL PRO toe voor een gezonde plantvoeding

YaraVita BRASSITREL PRO bevat de belangrijkste micronutriënten voor koolgewassen (Borium, Mangaan en Molybdeen), en ook calcium en magnesium. Magnesium zorgt voor gezond bladgroen, en calcium maakt het gewas bestendiger en weerbaarder. Kijk voor meer informatie op de productpagina. Pas YaraVita BRASSITREL PRO toe voor een betere opbrengst en hogere kwaliteit van uw koolgewas.