Waarom hebben wintergewassen in de herfst bladbemesting nodig?

Het is inmiddels oktober en dat houdt in dat de wintertarwe op sommige plekken al ingezaaid kan worden. Het is dan belangrijk om de wortelontwikkeling van de graanplantjes in vroege stadia te bevorderen, zodat ze sterk de winter ingaan.

Veldbezetting in het najaar

Vanwege de koudere omstandigheden en geen stikstofgift in het najaar is het belangrijk dat aan het einde van de vegetatieperiode de plant een sterke weerbaarheid heeft opgebouwd. Dit wordt over het algemeen ondersteund door een bladbemesting met fosfaat in combinatie met magnesiumsulfaat. Op plaatsen waar een mangaantekort zich voordoet is het ook belangrijk om mangaan toe te passen. Let daarbij wel op de mengbaarheid van de bladmeststof in combinatie met andere voedingsstoffen. Gebruik hiervoor de TankmixIT app van Yara.

Bescherming tegen winterhardheid

Naast een sterke weerbaarheid is het ook van belang om de plant te beschermen tegen gebreksverschijnselen en het verlies van biomassa. Vanaf eind oktober (uiterlijk aan het einde van de vegetatieperiode) reageren de plantjes dan ook goed op een bladbemesting met een combinatie van mangaan en koper. Dit maakt ze sterker en gezonder.  

Regenvastheid van bladmeststof

Idealiter blijven de voedingsstoffen op warmere dagen in de winter ook stromen. Regenvastheid van de bladmeststof kan daarbij helpen zodat de plant de meststof gedoseerd opneemt. Hoogwaardige bladsuspensies zijn zo geformuleerd dat, afhankelijk van de biologische activiteit op het blad, voedingsstoffen uit de bladmeststof beetje bij beetje vrijkomen. Deze biologische activiteit neemt toe op warmere dagen door meer fotosynthese, en rust op koudere dagen. Een dergelijke overwinteringsmaatregel draagt bij aan een betere groei in de eerste dagen van de lente.  

Advies voor bladbemesting

Gebruik YaraVita MULTITREL in het najaar samen met een herbicidebespuiting in gerst en/of in tarwe als een herbicidebespuiting van toepassing is. Als gewassen er zwak uitzien en niet goed opkomen is een bladbemesting met fosfaat met YaraVita SOLATREL aanbevolen. Dit verbetert de wortelontwikkeling en geven planten meer energie om nutriënten op te nemen en meer biomassa te kweken voor de winter. Hiermee geeft u uw graan een vliegende start voor het voorjaar.