Onze kennis van tarwe
Yara is niet alleen een belangrijke leverancier van meststoffen aan telers over de hele wereld maar heeft ook een jarenlange ervaring en kennis op het gebied van de bemesting van gewassen. Of u nu de kwaliteit van uw gewas wilt verbeteren of de opbrengst wilt verhogen, een bemestingsadvies wilt hebben of informatie over het telen van tarwe, kijk wat Yara u te bieden heeft.
Gebreksverschijnselen in tarwe
Identificeer en diagnosticeer of uw tarwe lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in tarwe of blader door de afbeeldingen om een diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.
Wilt u ook de Yara nieuwsbrief ontvangen? Schrijft u zich dan hier in!
Inschrijven voor Yara nieuwsbrieven
Wilt u zich inschrijven voor de Yara nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en acties op uw vakgebied? Yara biedt u 3 nieuwsbrieven: de YaraGrasActueel, YaraAkkerActueel en YaraGlasActueel. Schrijf u nu in!
Onze kennis van Tarwe
Het verhogen van de tarweopbrengst
De twee belangrijkste opbrengstcomponenten bij tarwe zijn het aantal korrels per oppervlakte-eenheid en het afzonderlijke korrelgewicht. Hoge opbrengsten worden pas behaald als het juiste aantal bladeren en spruiten wordt bereikt, het groene blad behouden...
Toename van de korrelgrootte en het korrelgewicht bij tarwe
De grootte van de tarwekorrels is genetisch bepaald, maar verschilt naargelang de lengte van de korrelvullingsfase. Zodra de bestuiving heeft plaatsgevonden, begint de ontwikkeling van embryo en endosperm (meellichaam).
Toename korrelaantal per aar bij tarwe
Het aantal korrels per oppervlakte-eenheid vloeit voort uit het aantal vruchtbare spruiten per oppervlakte-eenheid en het korrelaantal per aar. De agrariër moet daarom rekening houden met de gewasvoedingsstoffen die het korrelaantal per aar kunnen...
Toename van het aantal bladeren en spruiten
De gewasdichtheid wordt bepaald door het aantal bladeren en spruiten. Het aandeel aangelegde spruiten dat tot aan de oogst behouden blijft, bepaalt het aantal aren. De belangrijkste macro-voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de spruiten, de bladgroei...
Het behoud van een groen bladerdak
Voor hoge tarweopbrengsten moet het gewas tot aan de korrelvullingsfase gezond blijven. Hierbij spelen de bladeren een grote rol. Zij moeten optimaal gebruik maken van het zonlicht voor een zo hoog mogelijke opbrengst.
Verhogen van de kwaliteit van tarwe
De eisen aan de tarwekwaliteit zijn afhankelijk van de specifieke eisen van de eindgebruiker: wordt de tarwe bijv. gebruikt als veevoeder of vermalen tot brood- of cakemeel?
Gehaltes beïnvloeden
Met de juiste voedingsstoffen kan het eiwitgehalte, de eiwitkwaliteit, het hectolitergewicht en het zetmeelgehalte bij tarwe voor de winning van bio-ethanol verhoogd worden.
Stijgende valgetallen volgens Hagberg bij tarwe
Het valgetal volgens Hagberg is de maatstaf voor een bepaald enzym, genaamd α-amylase. Dit enzym valt de zetmeelmoleculen aan en splitst deze op in suikermoleculen.
Gezond tarwe verbouwen
Gewasvoedingsstoffen zorgen voor hoge opbrengsten en waarborgen de kwaliteit. Ze helpen de plant ook zich te beschermen tegen ziekten. E
Landbouwkundige principes van de tarweproductie
De essentie van graanproductie is het omzetten van zonne-energie in drogestof. Deze wordt dan gebruikt in levensmiddelen, veevoeders of grondstoffen voor energiewinning.
Voedingssamenvatting van tarwe
Alle planten hebben 13 voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien.
Groeistadia van tarwe
Tarwe doorloopt van de uitzaaiing tot en met de oogst drie relevante fasen, per fase zijn er verschillende elementen nodig om het beste uit tarwe te halen.
De juiste hoeveelheden en bronnen en timing van voedingsstoffen
De vereiste hoeveelheid voedingsstoffen hangt af van verschillende factoren en het tijdstip van de bemesting is belangrijk voor een optimaal gebruik van de gewasvoedingsstoffen.
Historische ontwikkeling van tarwe
Wereldwijd is tarwe, naast mais en gerst, een van de drie meest voorkomende graansoorten. Het is voor miljoenen mensen het belangrijkste voedingsmiddel.
Eisen op de tarwemarkt
Alle tarwerassen kunnen worden gebruikt voor de productie van meel, maar niet alle meelsoorten zijn geschikt voor elke markt.
Categorisering van tarwe
Door de jaren heen zijn er twee tarwesoorten ontstaan die tegenwoordig de teelt domineren.
Duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu
Lees meer over de inzet van Yara voor duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu.
Zwavelgebrek (s) in tarwe
Zinkgebrek (zn) in tarwe
Stikstofgebrek (n) in tarwe
Molybdeengebrek (mo) in tarwe
Mangaangebrek (mn) in tarwe
Magnesiumgebrek (mg) in tarwe
Kopergebrek (cu) in tarwe
Kaliumgebrek (k) in tarwe
IJzergebrek (fe) in tarwe
Fosfaatgebrek (p) in tarwe
Calciumgebrek (ca) in tarwe
Boriumgebrek (b) in tarwe
Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor tarwe.
Yara's aanbevolen meststoffen voor tarwe