Het ‘priming-effect’ van biostimulanten tegen hitte- en droogtestress

Dat biostimulanten planten kunnen helpen om periodes van stress beter te doorstaan, is al enige tijd bekend. In hoeverre dit effect ook preventief kan werken, is onvoldoende onderzocht en hangt ook sterk af van de betreffende teelt. Toch is het mogelijk om dergelijke effecten aan te tonen.

‘Priming-effect’ in kas-proef

De preventieve werking van biostimulanten tegen stress werd visueel aangetoond in een kasexperiment met bloemkool. Op de foto hieronder zie je bloemkoolplanten die beide in potten met zand groeiden en met dezelfde voedingsoplossing werden opgekweekt. In de linker pot werd ook de algenextract-bladmeststof YaraVita Biotrac toegepast met een dosering van 2 l/ha. Daarna kregen de planten 2 dagen een watertekort veroorzaakt, met temperaturen in de kas tot 30 graden Celsius.

tmp_eeeb23eb-7853-43c0-8b44-a2eee22e7027.jpg

Duidelijk is te zien dat de plant links vitaler is en beter omgaat met de hittestress en het watertekort. De stress werd beter doorstaan door de  biostimulant op basis van algenextract toe te passen. De biostimulant werd 2 weken vóór de stressperiode aangebracht. Zo werd de bloemkoolplant door de bioactieve stoffen uit het algenextract voorbereid op de komende hitte- en droogtestress. Dit wordt ook wel het ‘priming-effect’ genoemd. Op de volgende foto is de toegevoegde waarde ook goed te zien, waarbij ook de biostimulant YaraVita Biomaris werd ingezet.

20220517_133603.jpg

Yara beveelt YaraVita Biotrac aan tegen plantstress

Voor komende periodes van hitte- en droogtestress, bereidt u uw gewassen preventief voor met 1-2 l/ha YaraVita Biotrac of BioMaris (onze bladmeststoffen met algenextract) om ze langer houdbaar te maken. Lees hier meer over YaraVita Biotrac en/of vraag een offerte aan.