Terugblik op uiendagen

Yara was met een stand aanwezig op de uiendag in Colijnsplaat (NL) en in Sint Bataafs-Vijve (BE). Op beide dagen deelden wij onze kennis over het toepassen van silicium in uien via YaraVita Actisil en het toepassen van meststoffen via fertigatie.

Biostimulant toepassen om de plant sterker te maken

De plant wapenen tegen zout-, hitte- en droogtestress is dit seizoen relevanter dan ooit gebleken. Met name in de gebieden waar de watervoorziening beperkt is of gans niet aanwezig hebben de uien het zwaar gehad het afgelopen jaar. Yara was aanwezig op de uiendagen om uientelers bij te praten over de voordelen van het toepassen van silicium via het blad met het product YaraVita Actisil. Door silicium aan de plant te geven kan het gewas efficiënter omgaan met water. De plant verdampt dan minder doordat de celwanden van het gewas als het ware bedekt worden met een siliconenlaag, waar de verdamping lager is. Lees in dit artikel de verdere voordelen van het gebruik van silicium met YaraVita Actisil.

Fertigatie wordt steeds urgenter thema

Het heersende gesprek van de dag was zowel in Nederland als België toch gericht op de droogte van het seizoen. Niet voor niks gaat 2022 in de boeken als het droogste jaar van deze eeuw en worden al snel vergelijkingen gemaakt met het recordjaar 1976, toen het neerslagtekort het hoogst was. Droge en hete jaren lijken meer regel dan uitzondering te worden gekeken naar de afgelopen jaren. Daarom is waterhuishouding en efficiëntie van het gebruik een relevant thema voor akkerbouwers voor de komende jaren.

Het gebruik van fertigatie staat voor velen nog in de kinderschoenen, maar biedt een eenvoudige oplossing. Druppelirrigatie wordt steeds meer toegepast en zo is het 'upgraden' naar fertigatie (het toepassen van meststoffen in de irrigatie) een kleine stap. Yara gebruikt haar jarenlange kennis die in de glastuinbouw is opgebouwd nu in de ontwikkelde meststoffen voor fertigatie onder de naam YaraRega. Geïnteresseerde in de mogelijkheden voor het toepassen van fertigatie? Neem dan contact op met Yara via yarabenelux@yara.com