Kwaliteit op tijd – kunstmestlogistiek is nu echt een probleem

De gasprijs blijft dalen en dat zal een effect hebben op de kunstmestprijs. Dus hoe lang kan je wachten met het bestellen van kunstmest? En welke piekbelasting op het transport veroorzaakt dat wachten? Lang wachten met bestellen in combinatie met een vroeg voorjaar kan voor problemen zorgen.

Als boer is het zaak vooruit te kijken en de juiste keuzes voor het bedrijf te maken. Om u te helpen lanceert Yara weer de RFQ campagne ‘Bag for the Future‘. U kunt nu tijdelijk direct bij Yara een offerte aanvragen en zorgen dat u tijdig uw Big Bags met kunstmest op het erf heeft staan. Daarmee heeft u de kwaliteit op tijd in huis.

Gasprijs is weer gestabiliseerd

De gasprijs is weer terug op het niveau van een jaar geleden. Dat betekent dat de gasprijs de afgelopen maanden flink is gedaald. Hetzelfde zien we gebeuren met de prijs voor stikstofkunstmest. Veel boeren hopen dat deze trend aanhoudt om op het laagste moment toe te kunnen slaan met aankopen. Of dat lukt of niet, dat zal de tijd leren. Lang wachten op de laagste prijs, leidt tot een aankoop op het laatste moment. Dit laatste moment kan echter wel eens te laat zijn.

Van logistieke problemen heeft iedereen last

In alle sectoren waarin wegvervoer belangrijk is, zijn er problemen met tijdige levering. Na de coronacrisis is de vraag naar transport enorm toegenomen. Levertijden die eerder in dagen werden gemeten, zijn nu weken. Een van de belangrijkste oorzaken is de beschikbaarheid van gekwalificeerde chauffeurs. Tevens zijn veel kleinere transportondernemingen tijdens de coronaperiode gestopt of overgenomen. Dit zijn juist de partijen die zorgen voor de aflevering van kunstmest op het erf.

Maar nu komt het grote probleem. We hebben te maken met een seizoenstrend en dus met piekmomenten. Dat was in het verleden onder ‘normale’ omstandigheden al een uitdaging. Als veel boeren wachten met de aanschaf van kunstmest wordt de piekbelasting op het lokale transport nog veel groter. Dan hebben we het nog geeneens gehad over het effect van een vroeg voorjaar. Als boer kunt u een tijdige levering veiligstellen door tijdig te bestellen. Vraag daarom nu vast een offerte voor kunstmest direct aan bij Yara.

Offerte aanvragen

Op 31 januari en 14 februari organiseert Yara weer de Yara Kunstmest Kennissessies. Tijdens deze webinars wordt onder andere uitgebreid stil gestaan bij de logistieke problemen. Via deze link meldt u zich makkelijk aan.

Kwaliteit vanaf de fabriek zo in de kunstmeststrooier

Voor de opslag van kunstmest kunt u het best Big Bags gebruiken en wel Big Bags die op de fabriek zijn geseald. Door de Big Bags op pallets te zetten en af te dekken met een zeil weet u zeker dat u in het voorjaar met de beste kwaliteit van start kan én precies op het optimale moment. Bekijk hier de 8 voordelen van het gebruik van Big Bags.

Welke meststoffen moet ik kiezen?

Dan rest nog de vraag welke meststoffen u als melkveehouder of akkerbouwer dient te kiezen. Vanuit Yara adviseren we om zwavelhoudende meststoffen te kiezen. Zwavel wordt ook wel de ‘motor van stikstofefficiëntie’ genoemd, omdat het zorgt voor een betere N-opname en benutting. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Overweeg daarom bij uw offerteaanvraag om te kiezen voor onze stikstofhoudende meststoffen YaraBela SULFAN of, als u melkveehouder bent, meststoffen met zwavel en selenium (Weide-Sulfan en Nutri Booster).

Vraag hier uw offerte aan