Tips voor schone leidingen

Tijdens de teeltwissel worden druppelslangen of grondig gereinigd en ontdaan van alle minerale en organische vervuiling of vervangen door nieuwe leidingen.

In beide gevallen is het uitermate belangrijk om een schoon druppelsysteem vanaf de start van de nieuwe teelt schoon te houden. Door het uitvoeren van de juiste acties en het inzetten van de juiste producten kan voorkomen worden dat druppelsystemen vervuild raken met mogelijke afgifteverschillen tot gevolg.

In druppelsystemen kunnen we te maken krijgen met organische vervuiling (biofilm, algengroei) en minerale vervuiling (neerslag meststoffen).

Deze tips voorkomen minerale vervuiling:

  • Zorg altijd dat de pH van het druppelwater de juiste waarde heeft. Bij een pH tussen 5,0 en 5,5 is de kans het geringst dat neerslagen ontstaan. Vertrouw hierbij niet altijd op de waarde die de unit aangeeft, maar meet zelf ook de pH uit de druppelaar.
  • Zuur uitgangswater met een hoog bicarbonaatgehalte van te voren aan en laat het voldoende lang uitreageren. Een pH regeling op een unit is niet geschikt om meer dan 1 mmol HCO3 weg te bufferen. Het druppelwater zal teveel bicarbonaat blijven bevatten wat zal resulteren in een te hoge pH en een grotere kans op neerslag.
  • Om extra zeker te zijn van een langdurig schoon systeem kunnen producten op basis van polyfosfaat worden gebruikt. Yara adviseert om YaraTera SUPER FK aan iedere bakvulling toe te voegen.
  • YaraTera SUPER FK voorkomt niet alleen minerale vervuiling, het resulteert ook in een betere voedingsopname en betere beschikbaarheid van voeding. Immers elementen die gemakkelijk neerslaan, zoals calcium, fosfaat, ijzer en mangaan, blijven bij gebruik van Super FK wel in oplossing en kunnen door het gewas gemakkelijk worden opgenomen.

Door een aantoonbaar verbeterde calciumopname draagt gebruik van YaraTera SUPER FK in belangrijke mate bij aan het versterken van de plantweerbaarheid.

Neem voor meer informatie contact met ons op!

 

Inschrijven voor Yara Nieuwsbrief

Inschrijven voor Yara Nieuwsbrief


Inschrijven voor Yara nieuwsbrieven

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en acties op uw vakgebied? Yara biedt u 3 nieuwsbrieven: de Yara GrasActueel voor de Melkveehouderij, de Yara AkkerActueel voor de Akkerbouw en de Yara GlasActueel voor de Glastuinbouw.
Schrijf u hier in!