65% eiwit van eigen grond

Een zwavelhoudende meststof kan ervoor zorgen dat u de laatste stap zet naar de gewenste 65% eiwit van uw eigen bedrijf. Meerjarige proeven tonen aan: zwavel geeft tot 5% meer eiwit.

Volgens de nieuwe wetgeving voor melkveebedrijven moet 65% van het eiwit dat nodig is voor de koeien geteeld worden op eigen bedrijf, of 50% van het eigen bedrijf en de overige 50% in een straal van 20 km rond het bedrijf. Op derogatiebedrijven waar nu al 80% van het areaal gras is, is dit haalbaar.

GrasActueel03 Partial image 65% meer eiwit.jpg

 

Optimaliseren

Er zijn al bedrijven die aan de voorwaarde voldoen. Voor de overige bedrijven die hier nog aan moeten werken, zijn verschillende oplossingen te bedenken.

Allereerst dienen al de belangrijke zaken rond grasland zoals botanische samenstelling, ontwatering, bemesting, oogstmoment, etc. geoptimaliseerd te worden. Door op het juiste moment te bemesten met de juiste hoeveelheid (kunst)mest zorg je voor een optimaal eiwitniveau in het gras met de minste verliezen. Een mooi hulpmiddel hierbij is de Yara GrassN app.

YaraBela Weide-Sulfan

Uit meerjarige proeven is gebleken dat door het gebruik van zwavelhoudende meststoffen zoals YaraBela WEIDE-SULFAN het eiwitpercentage in het gras verhoogd wordt met 3 tot 5%. Gemiddeld zitten de Nederlandse Melkveehouders rond de 59%. Dus door het toepassen van een zwavelhoudende meststof kun je een grote stap maken richting het doel van 65% eiwit van eigen bedrijf.

Mooie bijkomstigheid: Selenium en meer VEM

Natuurlijk zorgt het selenium vanuit de YaraBela WEIDE-SULFAN ook nog eens voor gezondere koeien. Verder blijkt zwavel te zorgen voor een hogere VEM/kg ds en een hogere opbrengst.