Hoger maaien is meer opbrengst en kwaliteit

Door het wit maaien van de zode weet iedereen dat het lang kan duren voordat het gras weer opnieuw gaat groeien. Deze groeivertraging kost meer opbrengst dan wat hoger maaien. Gras groeit nu eenmaal uit gras. Hoger maaien, van 6cm naar 9cm heeft meerdere voordelen.

GrasActueel03 Partial image Maaihoogte.jpg

 

  • Minder ruw as in de graskuil door minder aanklevende grond. Door het langer stoppelen is de kans op het meenemen van grond met de hooibouwmachines een stuk kleiner. In de praktijk is gebleken dat het ruw as behoorlijk kan dalen door langer te stoppelen, van wel 145 naar 100 gram per kg ds.
  • Beter drogen van het zwad. Het zwad licht ook verder van de ondergrond op de langere stoppel en droogt daardoor ook nog sneller.
  • Betere temperatuurregeling van de bodem op warme dagen met veel instraling. Het langere gras zorgt voor minder snelle uitdroging van de bodem en te hoge bodemtemperaturen. Boven de 25 graden bodemtemperatuur valt de groei van het gras stil. Als de zon direct op de bodem schijnt bij een korte stoppel, wordt deze snel overschreden in de zomer. Het langere gras isoleert als het ware de bodem.