Gras moet lekker zijn!

Na het voorjaar, waar over het algemeen het gras goed gevreten wordt, komt de zomer waar dat wat lastiger gaat. Rond de bloei van het gras ontstaat er een enorme dip in de VEM waarde van het gras. Daarnaast wordt de smakelijkheid er ook niet beter op. Hieronder staat een aantal tips om de koeien smakelijk gras te bieden en de opname op niveau te houden.

Gras moet lekker zijn Partial Image.jpg

Er zijn melkveehouders die rond de bloei alles rigoureus maaien en de koeien daarom zelfs binnen houden.Veel melkveehouders echter zorgen voor groeitrappen, zodat er altijd wel een perceel bij is met mooi kort gras. De welbekende vuist met duim erop. Een mooie vuistregel dusDit jonge gras is smakelijker en bevat relatief veel VEM. Er  zijn verschillende methodes om dit te bereiken. Denk aan: 

  • Stripgrazen 
  • Elke dag omweiden 
  • Roterende standweiden 

Dit soort systemen kunnen arbeidsintensief zijn en het moet passen bij een eventueel automatische melksysteem. Via deze link vindt u uitgebreide informatie over de verschillende beweidingssystemen. Bij nog meer vragen of wanneer hulp nodig is, is het altijd mogelijk om de hulp in te roepen van een weidecoach (www.stichtingweidegang.nl). Onze Yara grasspecialist Theo Courtz is weidecoach. U kunt gerust contact met hem opnemen als u vragen heeft. 

Een extra hulpmiddel in de zomer om het gras smakelijk te houden, is het strooien van zout. Na de tweede snede is dit een goede manier om de opname van vers weidegras te stimuleren.