Tips voor het grasland komend jaar

Na de afgelopen periode met heet en droog weer is er gelukkig enige verkoeling gekomen en ook wat regen. Natuurlijk kunnen we nog genoeg water gebruiken, maar elke druppel helpt. De droge periode dwingt u als melkveehouder wel vast na te denken over volgend jaar. Hoe kan u de nadelen van droogte zoveel mogelijk beperken. Hieronder vast wat tips van de grasland- en melkveespecialist van Yara Benelux Theo Courtz. 

Tips voor het grasland komend jaar PI.jpg

Lagere voeropname 

Als koeien lijden aan hittestress is de voeropname lager. Ook worden er dan duidelijk minder sporenelementen opgenomen. Wat betreft selenium is dit goed op te lossen door YaraBela WEIDE-SULFAN te strooien. Hierdoor krijgen de koeien extra organisch gebonden selenium binnen wat zeer goed opneembaar is. Dus bij het inkopen of voorkoop van meststoffen is het goed om na te denken over welke meststof voor komend jaar het beste past.  

Droogte en botanische samenstelling 

Wat zijn de belangrijkste zaken die opvallen als we nu door de graspercelen lopen? 

Verschillende botanische samenstelling van de diverse percelen. Vooral op droogtegevoelige percelen valt de kwaliteit vaak ver terug.  

Jonge percelen, dus tot 2 jaar oud, hebben opvallend minder problemen met droogte. Verklaring hiervoor is het dieper wortelen van jong gras. Verder zijn percelen waar meer biodiversiteit in zit ook minder gevoelig voor droogte. Ook hier is de diepere beworteling de reden voor het minder droogtegevoelig zijn. 

Ondanks alle bekende belemmeringen zoals het verplicht in het voorjaar inzaaien van gras is het toch aan te raden om kritisch naar je graspercelen te kijken. Wat is in uw situatie verstandiger: perceel met rust laten omdat de problemen niet erg genoeg zijn. Of toch opnieuw inzaaien en daar de komende 2 tot 3 jaar het voordeel uithalen?   

Beregening is natuurlijk ook een goede optie om opbrengst en kwaliteit van het gras op peil te houden. Lees ook het artikel: Een farmwalk met Yara levert altijd iets op.