Vraag de Yara Farmwalk aan en krijg gratis graslandadvies

Kom van uw trekker of uit de stal en ga écht het veld in met de Yara Farmwalk. Samen met onze graslandspecialist gaan we op zoek naar uw voordelen in het veld. Vraag de Farmwalk nu aan en krijg daarbij gratis bedrijfsspecifiek advies van onze graslandspecialist en weidecoach Theo Courtz.

Klik hier om de Yara Farmwalk aan te vragen

 

Gras is de basis voor het rantsoen en is de belangrijkste bron van eiwit. Met een goed uitgekiende bemesting wordt de opbrengst en kwaliteit geoptimaliseerd, mits de uitgangspositie goed is. De koeien moeten de goede grassen binnen krijgen, maar waar onkruid staat, staat geen gras. Het is dus zaak om uw graspercelen regelmatig te inspecteren. Het is een tijdsinvestering die zich ruim uitbetaalt.

In een dergelijke inspectieronde zijn (vanzelfsprekend) de belangrijkste aandachtspunten:

  • Grasbestand (grasbestand en bedekkingsgraad)
  • Onkruiden

GA09 Een farmwalk samen met Yara levert altijd iets op P1000x666.jpg

Grasbestand

Loop eens door al uw graspercelen en kijk naar de soorten gras die er in staan. Zijn er voldoende goede grassen? Rode voeten aan het gras betekent productiegras (vaak Engels raaigras). Voor een goed producerend perceel dient 80% van de oppervlakte bedekt te zijn met Engels raaigras. Zit dit tussen de 60% en 80%? Dan is doorzaaien te overwegen. Onder de 60% valt graslandvernieuwing te overwegen.

Vaak komt er te veel ruwbeemd voor. In de eerste snede levert dit gras nog een redelijke bijdrage, maar in de volgende snede is dit nihil. U verliest hiermee kostbare opbrengst. Daarnaast is de smakelijkheid slecht en zullen de koeien het slecht opnemen. Slecht voor de productie dus.


Onkruiden

Zoals eerder gezegd: Waar onkruid staat, staat geen gras. Ook hier geldt de 80% regel. Als onkruiden zorgen voor minder dan 80% goede grassen, is het zeker tijd om de onkruiden aan te pakken. Soms zijn wenselijke soorten slecht te onderscheiden van onwenselijke soorten. Een vaak voorkomend voorbeeld is het verschil tussen timotee en kweek.

Een gemakkelijk ezelsbruggetje hierbij is dat er bij timotee een tongetje in de oksel van het gras zit. Dus de 't van tongetje'. Als u kweek tussen uw vingers wrijft, ruikt u een zure lucht. Nog steeds twijfel? Graaf dan in de grond en kijk naar witte wortelstokken. Zijn die er, dan is het kweek.

Vraag de Yara Farmwalk aan

Met de Yara Farmwalk krijgt u gratis bedrijfsspecifiek advies van onze grasspecialist en weidecoach Theo Courtz. Samen met u maakt hij een analyse van uw grasland en krijgt u gratis advies op maat. Vraag de Yara Farmwalk nu aan via onderstaande formulier.

Yara Farmwalk 2020

Door uw e-mailadres in te voeren, gaat u ermee akkoord dat uw persoonlijke gegevens kunnen worden opgeslagen door Yara Vlaardingen B.V. volgens het nieuwe Privacybeleid en gebruikt mag worden om u via post, SMS, fax en e-mail, te adviseren, begeleiden en informeren. Deze toestemming kan op elk moment worden ingetrokken via het versturen van een e-mail aan yarabenelux@yara.com. Yara Vlaardingen B.V. verbindt zich ertoe de gegevens niet over te dragen aan derden. Check ons Privacybeleid voor meer informatie.