Terugblik: het boerenparlement op bezoek in Sluiskil

Op dinsdag 28 juni bracht een groep van dertig melkveehouders een bezoek aan de productielocatie van Yara in Sluiskil. Het zogenaamde 'boerenparlement', dat verbonden is aan Limagrain, kreeg diverse presentaties en een rondleiding voorgeschoteld.

De presentaties werden gegeven door communicatiedirecteur Gijsbrecht Gunter, die inzicht gaf in de ontwikkelingen op de productielocatie in Sluiskil. De fabriek staat voornamelijk te boek als locatie voor de productie van stikstofhoudende kunstmest, die in Nederland en België verkocht worden onder het YaraBela label (Nitromag en Sulfan). Maar ook worden er chemicaliën verwerkt voor de productie van Adblue en Air1. Daarnaast produceert de fabriek CO2 voor frisdrankfabrieken en bierbrouwerijen. 

Stikstof, zwavel en selenium

Vervolgens verzorgde Theo Courtz een presentatie over het gebruik van de meststoffen YaraBela Weide-Sulfan en YaraBela Nutri Booster. Het gebruik van stikstmeststoffen is al jarenlang een gemeengoed in de landbouw. Minder bekend is de toepassing van zwavel in de juiste verhouding (stikstof : zwavel in verhouding 4:3) als toevoeging op de aanwezige stikstof. Door de katalyserende functie van zwavel op stikstof wordt laatsgenoemde beter opgenomen door de plant. Hoe dat werkt kunt u hier verder lezen. Efficiëntie in het gebruik van meststoffen is een tijdloos onderwerp, maar is in tijden van hoge marktprijzen urgenter dan ooit. Vandaar dat Yara adviseert om op grasland ook gebruik te maken van zwavel. 

Wat verder algemeen bekend is, is dat selenium de diergezondheid bevordert. Wat echter minder bekend is, is dat selenium het beste via de bemesting gegeven kan worden. Europese bodems bevatten in de regel te weinig selenium, waardoor er niet genoeg in het rantsoen via ruwvoer komt. Daar over kunt u in dit artikel meer lezen. 

Bezoek Sluiskil met uw studieclub

Wilt u met uw studieclub of landbouworganisatie ook een keer de productielocatie van Yara in Sluiskil bezoeken? Stuur dan een mail naar yarabenelux@yara.com. We komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken.