Prijs kunstmest daalt scherp – kunstmestlogistiek blijft een probleem

In de praktijk blijkt dat lang niet iedere agrarische ondernemer op de hoogte is van de prijsdalingen van kunstmest. Informatie van een paar weken geleden is sterk verouderd. Wachten met aankopen op basis van deze prijsinformatie, kan leiden tot een verkeerde beslissing.

Daarnaast blijft het de verwachting dat er problemen kunnen ontstaan voor een tijdige levering.  Als boer is het zaak vooruit te kijken en de juiste keuzes voor het bedrijf te maken. Om u te helpen lanceert Yara weer de RFQ campagne ‘Bag for the Future‘. U kunt nu tijdelijk direct bij Yara een offerte aanvragen en zorgen dat u tijdig uw Big Bags met kunstmest op het erf heeft staan. Daarmee heeft u de kwaliteit op tijd in huis.

Offerte aanvragen

Prijs daalt scherp

De gasprijs heeft de dalende trend van dit jaar scherp doorgezet. Hetzelfde zien we gebeuren met de prijs voor stikstofkunstmest. Veel boeren hopen dat deze trend aanhoudt om op het laagste moment toe te kunnen slaan met aankopen. Het gaat echter zo snel, dat in veel situaties beslissingen worden nog beslissingen worden genomen op basis van een ‘oude’ prijs. Wachten is waarschijnlijk niet meer nodig, omdat de prijs nu op een niveau zit waarop aankocht kan worden.

Iedere boer kan dat voor zich zelf bepalen door een offerte aan te vragen via yara.nl/offerte of yara.be/offerte.

Van logistieke problemen heeft iedereen last

In alle sectoren waarin wegvervoer belangrijk is, zijn er problemen met tijdige levering. Na de coronacrisis is de vraag naar transport enorm toegenomen. Levertijden die eerder in dagen werden gemeten, zijn nu weken. Een van de belangrijkste oorzaken is de beschikbaarheid van gekwalificeerde chauffeurs. Tevens zijn veel kleinere transportondernemingen tijdens de coronaperiode gestopt of overgenomen. Dit zijn juist de partijen die zorgen voor de aflevering van kunstmest op het erf.

Maar nu komt het grote probleem. We hebben te maken met een seizoenstrend, en dus met piekmomenten. Dat was in het verleden onder ‘normale’ omstandigheden al een uitdaging. Als veel boeren wachten met de aanschaf van kunstmest wordt de piekbelasting op het lokale transport nog veel groter. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het effect van een vroeg voorjaar. Als boer kunt u een tijdige levering veiligstellen door tijdig te bestellen. Vraag daarom nu vast een offerte voor kunstmest direct aan bij Yara. 

Kwaliteit vanaf de fabriek zo in de kunstmeststrooier

Voor de opslag van kunstmest kunt u het best Big Bags gebruiken en wel Big Bags die op de fabriek zijn geseald. Door de Big Bags op pallets te zetten en af te dekken met een zeil weet u zeker dat u in het voorjaar met de beste kwaliteit van start kan én precies op het optimale moment. Bekijk hier de 8 voordelen van het gebruik van Big Bags.

Welke meststoffen moet ik kiezen?

Dan rest nog de vraag welke meststoffen u als melkveehouder of akkerbouwer dient te kiezen. Vanuit Yara adviseren we om zwavelhoudende meststoffen te kiezen. Zwavel wordt ook wel de ‘motor van stikstofefficiëntie’ genoemd, omdat het zorgt voor een betere N-opname en benutting. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Overweeg daarom bij uw offerteaanvraag om te kiezen voor onze stikstofhoudende meststoffen YaraBela SULFAN of, als u melkveehouder bent, meststoffen met zwavel en selenium (Weide-Sulfan en Nutri Booster).

Vraag hier uw offerte aan