januari 18, 2014

Nieuwe High Speed afvullijn voor YaraVita

By: Peter van Noort

Yara Pocklington heeft de installatie van de nieuwe (1,7 miljoen euro) High Speed afvullijn (HSFL) afgerond en in gebruik genomen.

Bij Yara Pocklington worden de YaraVita meststoffen ontwikkeld en geproduceerd. In de Benelux worden zowel de enkelvoudige bladmeststoffen (Mantrac Pro, Bortrac 150, etc) als gewasspecifieke (Solatrel, Gramitrel en Brassitrel Pro) verkocht. Een evenwichtig aanbod van alle voedingselementen is de basis voor een optimale gewasontwikkeling. Om een hoge kwaliteit en opbrengst te garanderen volstaan de traditionele bemestingsmethoden vaak niet. De YaraVita reeks werd hiervoor speciaal ontwikkeld en verzekert een optimale kwaliteit en opbrengst van uw gewassen.

Door de toenemende vraag naar deze bladmeststoffen was het nodig de afvulcapaciteit te vergroten en optimaliseren. De ingebruikname van de nieuwe afvullijn sluit een proces af dat drie jaar geleden begon als een concept en werd omgezet in een gedetailleerde planning. Na evaluatie van de beschikbare technologieën werden gesprekken met leveranciers gevoerd. Deze resulteerden uiteindelijk in productie-experimenten.

Wat ook een sleutelrol in dit project heeft gespeeld was de uitgebreide voorbereidende werkzaamheden die nodig waren om de bestaande afvullijnen te verplaatsen om plaats te maken voor de nieuwe. Hiervoor moest het bestaande magazijn opnieuw ontworpen worden.

De nieuwe lijn is volledig geautomatiseerd. Lege verpakkingen worden automatisch van de pallet gepakt, gevuld en inclusief dop weer op pallet gezet. In het hart van de lijn staat een - door Serac geleverde - acht koppige Rotary Filler. Deze vult af en plaats de nieuwe doppen, een technologie die continu snel vullen van vloeistoffen mogelijk maakt.

De nieuwe lijn kan verpakkingen van 1, 5, 10 en 20 liter afvullen met een snelheid van 12.000 liter per uur. Anders gezegd, deze nieuwe gerobotiseerde afvullijn heeft vier keer de capaciteit van elk van de laatste semi-automatische vullijnen en resulteert in een toename van 70% in vloeibare afvulcapaciteit. Hierdoor zorgt deze investering er voor dat de totale productiecapaciteit van de fabriek in Pocklington verhoogd wordt met ongeveer 40%.

De betrokkenheid van productiepersoneel in alle stadia, met inbegrip van het proefdraaien in de fabriek van de leverancier van de nieuwe apparatuur, was de sleutel tot het succes van het project. De High Speed Filling Line completeert andere investeringen in productiecapaciteit die nodig waren om de ambitieuze groeiplannen voor YaraVita te ondersteunen.

 

high speed afvullijn