september 19, 2016

SUPER FK voor betere wortels, uniformer gewas en een hoger Calciumgehalte in de plant

By: Peter van Noort

2016 focus op de SUPER FK: in 2016 is een demonstratie proef gestart met het product SUPER FK. In de demo kas op eigen productie locatie Yara in Vlaardingen, zullen er het gehele jaar praktijk proeven gedemonstreerd worden. In verschillende gewassen wordt het effect van SUPER FK dit jaar gedemonstreerd.

Demonstratie SUPER FK tomaat 
Het doel van de proef is om het effect van SUPER FK op de wortels te demonstreren (zie afbeelding 1). Om de wortels goed te kunnen zien is er gebruik gemaakt van een opstelling bestaande uit twee tafels waar per tafel 4 NFT goten gemaakt zijn. 1 tafel kreeg een behandeling waar de fosfaat inbreng volledig uit ortho-fosfaat bestond (=controle behandeling), terwijl tafel 2 dezelfde behandeling kreeg echter werd hier 50% van de fosfaat inbreng vervangen door de polyfosfaat uit de SUPER FK. De voedingsoplossingen tussen de twee behandelingen zijn gelijk op het type fosfaat na (ortho-fosfaat vs. poly-fosfaat).

De gebruikte meststoffen zijn KRISTALON GENA 12-12-36 in combinatie met YaraLiva CALCINIT. KRISTALON GENA bevat 50% ortho-fosfaat & 50% poly-fosfaat voor de behandeling SUPER FK. Voor de controle behandeling is gebruik gemaakt van KRISTALON ROOD in combinatie met YaraLiva CALCINIT.

In het NFT-Systeem loopt constant een voedingsoplossing (3 EC) van bovenstaande meststoffen in de respectievelijke behandeling langs de wortels lopen. De goten liggen iets op afschot zodat het systeem in beweging blijft, en het water blijft stromen.

Hoge wortelgewicht SUPER FK 
Naast de visuele controles is ook het totaal droog gewicht bepaald van de wortelpruik van de 4 planten per behandeling. Na afloop van de demonstratie zijn alle wortels afgesneden en is het droog gewicht bepaald (zie afbeelding 2).

Uniformer gewasontwikkeling 
De behandeling met SUPER FK resulteerde tevens in een uniformere gewasontwikkeling (zie afbeelding 3).

Hoger calcium gehalte bladanalyses (+30%) 
De verhoging aan Calcium in de bladeren van de SUPER FK behandeling is een gevolg van het effect van de poly-fosfaat uit de SUPER FK. De polyfosfaat zorgt ervoor dat andere positieve elementen onder andere de Calcium beter opneembaar zijn. Het vergrote wortel volume en hoeveelheid aan nieuwe wortel punten, zorgen in deze ook voor een vergrote opname capaciteit. De bladeren gebruikt voor analyses zijn genomen 30-40 cm onder de top van de plant.

Gemeten Calcium waardes:  
Controle (ortho-fosfaat): 452 mmol/kg blad  
SUPER FK (poly-fosfaat): 590 mmol/kg blad 

Verbeterde wortelontwikkeling
Een beter en frisser ontwikkeld wortel systeem is duidelijk zichtbaar in de SUPER FK behandelde groep. Zie afbeelding 4 hieronder, hier is de onderkant van alle potten die in het NFT-systeem gestaan hebben te zien.

 

super fk

Super FK

super fkSUPER FK is een speciale polyfosfaat meststof, deze meststof wordt al meerdere jaren met succes gebruikt in verschillende teelten. SUPER FK zorgt voor een betere start van u gewas, een sterk ontwikkeld gezond wortelsysteem en een actief gezond gewas. SUPER FK, is de speciale polyfosfaat in verschillende producten beschikbaar. In vloeibare vorm als SUPER FK binnen de Substrafeed lijn (cans, vatten en bulk). Evenals SUPER FK in de NPK formules Kristalon (Kristalon Vega & Kristalon Gena). SUPER FK is ook beschikbaar als PG MIX product (PG MIX SUPER).