december 30, 2016

Terugblik op 2016 Yara Benelux

By: Peter van Noort

Het jaar is weer voorbij gevlogen, vele uitdagingen zijn weer overwonnen. In tuinend Nederland lijkt het over het algemeen weer een wat prettiger ondernemersklimaat.

Veel teelten herkennen een aantrekkende vraag voor hun producten, wat heeft geresulteerd in een betere verkoopprijs. Ook is het zichtbaar in de aanvragen van nieuwe projecten. Yara heeft voor verschillende projecten dit jaar ondersteuning geboden in het berekenen van tankgroottes en indelingen van de lekbak. Wij zijn u dan ook het komend jaar graag van dienst bij het berekenen en meedenken over uw meststoffeninstallatie. U kunt hieromtrent altijd contact met ons opnemen.

Alhoewel het niet overal even prettig tuinen was: een groot gebied in het zuiden van ons land was getroffen door een extreme hagelbui, welke heel wat ondernemers met ruitschade en kopzorgen achterliet. 

Laten we hopen dat komend seizoen voor een ieder een goed kwalitatief en productief jaar mag zijn. Als dan ook nog eens de vraag vanuit de markt blijft, dan kunnen we allemaal een goed jaar tegemoet zien. Ondernemers worden steeds meer ondernemende marketeers en pakken overal kansen om zich te differentiëren. Dit zorgt ervoor dat er een gezonde en goede spreiding komt over de hele markt. Ook deze ontwikkeling helpt mee aan het creëren van een prettig veld voor de agrarische ondernemers. 

Terugblik 2016

Stickers

Terugblik 2016Yara kan zelf ook terugkijken op een bewogen en dynamisch jaar. Yara heeft zich afgelopen jaar verder ingezet op veiligheid door het uitbrengen van de nieuwe tank-, leiding- en veiligheidsstickers. Deze stickers zijn volledig volgens de laatste Europese regelgeving.  

Heeft u de nieuwe stickers nog niet op uw tanks? En wilt u 2017 beginnen met een frisse start, vraag de stickers dan aan bij ons of bij uw dealer.

 

 

Demokas

terugblik 2016Afgelopen jaar heeft Yara ingezet op SUPER FK in onze eigen demokas op het terrein van Yara Vlaardingen. Vlak naast de fabriek van de vloeibare meststoffen doet Yara zelf bemestingsproeven met onze partners, dit om praktijkkennis te ontwikkelen. Afgelopen jaar was het jaar van de SUPER FK, we hebben hier verschillenden proeven ingezet om het effect wederom te bewijzen in verschillende teelten.  

De gewassen die we afgelopen jaar geteeld hebben zijn: paprika's, tomaten, rozen, gerbera's, violen, verschillende kruiden en verschillende slasoorten. Deze gewassen hebben we geteeld in verschillende teeltsystemen beschikbaar in onze demokas.
 
De kas bestaat uit 3 afdelingen: een afdeling op goten, op tafels en een betonvloer. Met deze systemen beschikbaar kunnen we bijna alle gewassen telen om proeven mee uit te voeren.
 
De effecten die we afgelopen jaar hebben geconstateerd in de verschillende gewassen, als gevolg van SUPER FK gebruik, zijn de volgende:
  • Verbeterde groei.
  • Hogere productie.
  • Invloed van SUPER FK op vruchtgewicht en stuks.
  • Betere wortelgroei.
  • Verhoogde calciumopname.
  • Verbeterde houdbaarheid.
  • Verbeterde kwaliteit.
Bent u benieuwd of SUPER FK ook positieve effecten kan hebben voor uw teelt? Vraag het ons!
Yara heeft volop proefresultaten en ervaringen met SUPER FK in verschillende teelten.
Mocht u een idee hebben voor een proef gerelateerd aan bemesting dan gaan wij graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken!

 

Nieuwe tanks Yara Vlaardingen

Uitbreiding en verbetering tankenpark voor de vloeibare meststoffen Yara Vlaardingen. Afgelopen seizoen heeft Yara investeringen gedaan om het tankenpark op het terrein van Yara Vlaardingen uit te breiden.
Dit alles om komend jaar de agrarische sector weer volop te kunnen voorzien van YaraTera SUBSTRAFEED vloeibare meststoffen.

 

Zuiveringswet en recirculatie

terugblik 2016Voor veel telers zijn deze onderwerpen erg spelende. Veel teelten krijgen te maken met verscherpte regelgeving betreffende het lozen en komen dus voor het eerst in aanraking met het recirculeren van hun waterstromen om ervoor te zorgen dat ze minder lozingswater produceren. Yara probeert zijn steentje bij te dragen door constant verder te ontwikkelen met onze meststoffen.  

De vloeibare YaraTera SUBSTRAFEED meststoffen zijn zo goed als natriumvrij maar toch proberen we te allen tijde verder te onderzoeken naar mogelijke betere productieprocessen en betere grondstoffen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat u met een gerust hart uw meststoffen kan recirculeren.
 
Voor het ontsmetten willen we u er ook op wijzen dat sommige ontsmettingsmethodes gevolgen hebben voor uw bemesting als u recirculeert. Bijvoorbeeld heeft een UV-ontsmetter invloed op uw chelaten. Chelaten worden afgebroken door uw UV-ontsmetter, wat de efficiëntie van uw ontsmetter vermindert en afbreuk doet aan uw chelaat. Zo hebben peroxideproducten een negatief effect als deze tegelijk gebruikt worden in de B-bak met SUPER FK producten. De polyfosfaat reageert met de peroxide als ze in geconcentreerde vorm tezamen komen in de B-bak, wat resulteert in een vernietiging van het polyfosfaat uit de SUPER FK.
 
Wij willen ervoor zorgen, als u Yara SUBSTRAFEED meststoffen gebruikt, u de zekerheid van kwaliteit heeft en vol vertrouwen uw drain water kan benutten. Mocht u dus vragen hebben over uw systeem kunt u altijd met ons in discussie gaan.
 
Met de bemestingssoftware van Yara de “Yarasoft” is het gemakkelijk uw drainwater in te zetten en een nieuw schema te berekenen. Het nieuwe schema houdt rekening met uw drainwater wat u wilt gebruiken en berekent hoeveel vloeibare meststoffen u vers moet inzetten om de juiste samenstelling aan uw planten te geven. Wilt u een keer met ons in gesprek over het inzetten van uw drainwater in uw teelt in combinatie met het YaraTera SUBSTRAFEED pakket?
 
Neem contact met ons op!
Verder rest ons u een goed uiteinde en een goed begin te wensen! 
Een nieuw seizoen voldoende kansen en veel succes!