AdBlue® voor bedrijfswagens

Als u een bedrijfswagen bezit die is uitgerust met SCR-technologie voor de emissienorm Euro IV, V of Euro VI, dan hebt u AdBlue nodig. Dit is van toepassing op de volgende voertuigen:

  • Bedrijfswagens met SCR-technologie, zoals vrachtwagens, vuilniswagens, brandweerwagens, enz.
  • Lichte bedrijfswagens met SCR-technologie, zoals bestelwagens
  • Voertuigen voor persoonsvervoer, zoals touringcars, bussen, schoolbussen, minibussen, enz.

Sinds 2005 hebben we samengewerkt met wagenparkeigenaren en ze begeleid bij hun keuze van AdBlue en AdBlue apparatuur. Het Air1 verkoopteam van Yara biedt u haar expertise aan ongeacht of u een wederverkoper, tankstationhouder of eigenaar van een wagenpark met bedrijfsvoertuigen (touringcars, vrachtwagens of bussen) bent.

Jochem Jansen
Jochem Jansen
Sales Manager AdBlue® Nederland

Waar kan ik AdBlue kopen voor mijn bedrijfswagen?

AdBlue wordt door Yara in heel Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Australazië en Afrika via dezelfde verkooppunten en distributienetwerken verkocht als waar u ook uw dieselolie kunt aankopen. Het wordt tevens verkocht in tankstations voor vrachtwagens.

Als u meerdere voertuigen hebt, kunt u ook AdBlue in bulk rechtstreeks aan uw depot laten leveren. Hiertoe kunt u een bulktank uit ons assortiment kiezen.

Meer informatie over waar AdBlue te koop is?

Welke AdBlue moet ik kopen?

Which AdBlue should I buy?

Wat uw wensen ook zijn, wij hebben de juiste verpakking voor u! Uw keuze is afhankelijk van uw verbruik en de grootte van uw bedrijfswagenpark en het aantal voertuigen met SCR-technologie dat moet voldoen aan Euro IV, V of VI in uw bezit, ongeacht of u vrachtwagens, bussen, touringcars of lichte bedrijfswagens hebt.

Verzeker u ervan dat u "AdBlue" koopt en niet een product met de naam "ureumoplossing". Het product dat u gebruikt, moet voldoen aan zeer strenge ISO-normen, anders loopt u het risico dat het SCR-systeem in uw voertuig verontreinigd raakt.

Neem contact met ons op en wij helpen u de juiste keuze te maken overeenkomstig uw behoeften. Wij leveren AdBlue als bulklevering, rechtstreeks op uw locatie. 

Hoe veel AdBlue ga ik verbruiken?

Het gemiddelde verbruik van AdBlue in bedrijfswagens is afhankelijk van het type voertuig en van de intensiteit van het gebruik. Het type ritten dat u ermee maakt, is eveneens van invloed op hoe hard de motor moet werken en daarmee op hoeveel AdBlue u nodig hebt.

Algemeen gesproken moet u een AdBlue verbruik verwachten van 4% tot 6% van het dieselverbruik. Met andere woorden, u verbruikt ongeveer 5 liter AdBlue per 100 liter diesel, of ongeveer 1,5 liter AdBlue per 100 km gereden op de weg. Dit betekent dat u uw AdBlue tank veel minder vaak hoeft te vullen dan uw dieseltank.

Wat is de meest economische manier om AdBlue te kopen?

De meest economische manier is als Yara haar Air1 in bulk rechtstreeks in uw speciale AdBlue tank op uw locatie levert. U kunt ook AdBlue aankopen via ons netwerk van Air1 leveranciers. Hier is AdBlue verkrijgbaar in: jerrycans van 10 liter, vaten van 210 liter en IBC's van 1.000 liter. Indien correct opgeslagen, heeft AdBlue een houdbaarheidsduur van 12 maanden.

Verwerking en opslag van AdBlue

AdBlue moet binnen een temperatuurbereik van 0°C en 30°C en buiten direct zonlicht opgeslagen worden. Als het niet gebruikt wordt dan moet het goed afgedicht bewaard worden. AdBlue kan bevriezen bij -11°C, daarom is het van belang dat u een opslaglocatie kiest die niet is blootgesteld aan nog lagere temperaturen. Als AdBlue bevroren is, kan het door ontdooiing terugkeren naar de oorspronkelijke toestand en opnieuw worden gebruikt.

De opslagruimte moet schoon en stofvrij zijn om verontreiniging te voorkomen, met name op het moment dat AdBlue in een voertuig wordt bijgevuld.

Als u AdBlue in een verpakking hebt gekocht, leveren wij de AdBlue in afgedichte verpakkingen. Als u zich aan de opslaginstructies houdt, kan AdBlue tot een jaar lang opgeslagen blijven. Als u AdBlue langer of onder moeilijke omstandigheden wilt opslaan, bijvoorbeeld voor een maaidorser, dan is het beter om eerst de AdBlue af te tappen of om de AdBlue te analyseren om er zeker van te zijn dat de AdBlue op het moment van gebruik binnen de vereiste specificaties is.

AdBlue hanteren

Gebruik geen oude diesel- of olievaten om AdBlue over te brengen naar de tank. Alle niet-specifieke apparatuur kan de AdBlue verontreinigen. Zelfs kleine hoeveelheden brandstof, olie of smeermiddel kunnen uw SCR-systeem beschadigen.

Als u AdBlue bijvult, hoeft u geen beschermende kleding te dragen. Wij adviseren u echter wel handschoenen te dragen om irritatie van een gevoelige huid te vermijden. Lees het veiligheidsinformatieblad over AdBlue wanneer u grote hoeveelheden AdBlue hanteert.

Hoeveel kost AdBlue?

De prijs van AdBlue is afhankelijk van de hoeveelheid die u bestelt. In het algemeen is de prijs van AdBlue per liter veel lager dan van diesel verkocht aan de pomp.

De meeste voertuigen die zijn uitgerust met een SCR-katalysator verbruiken ongeveer 5% minder diesel dan andere voertuigen. Deze brandstofbesparing voor uw vrachtwagen, bus of lichte bedrijfswagen maakt dat AdBlue een financieel verstandige keuze is. De operationele kosten van uw wagenpark zullen doorgaans lager zijn dan die van een wagenpark met voertuigen die zijn uitgerust met EGR-technologie in plaats van SCR-technologie.

Waardoor wordt de prijs van AdBlue bepaald?

Diverse factoren beïnvloeden de prijs van AdBlue. AdBlue is een hoogzuivere ureumoplossing, die wordt gemaakt van de grondstof synthetisch ureum. Vanwege de benodigde kwaliteit wordt het veel zuiverder geproduceerd dan wat door boeren gebruikt wordt als meststof. Het prijsverschil is daardoor aanzienlijk. Bovendien vergt de productie van ureum veel energie, hoofdzakelijk uit aardgas. De prijzen van olie, aardgas en ammoniak zijn direct van invloed op de prijs van ureum. Wanneer de prijzen van deze grondstoffen stijgen, is dit van invloed op de marktprijs van AdBlue.

Leer meer