Gezonde aardappelen telen

Plantenvoedingsstoffen zorgen in de eerste plaats voor een hogere opbrengst en betere kwaliteit. Voeding voorkomt immers dat de groei en ontwikkeling niet wordt belemmerd door een gebrek aan mineralen.

Plantenvoeding kan de plant echter ook helpen zichzelf te beschermen tegen ziekten. Een uitgebalanceerd bemestingsprogramma staat garant voor een robuuste en stabiele celstructuur van het gewas. Bovendien wordt op deze manier voorkomen dat er teveel voedingsstoffen worden opgenomen, wat immers ook een negatieve invloed heeft op de plantgezondheid. Er zijn veel voorbeelden van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de plantgezondheid, waaronder stikstof, kalium, mangaan, zink, koper en molybdeen.

 

Bladziekten

Stikstofbemesting kan bladziekten bevorderen. Dit is vooral bij bemesting later in het teeltseizoen het geval. Hierdoor wordt de afrijping vertraagd en de kans op besmetting met de aardappelziekte vergroot.

 

Knolziekten

Calcium is een belangrijke voedingsstof ter voorkoming van knolziekten, omdat door de versterking van de celwanden ook de knolschil robuuster wordt, die daardoor een betere resistentie tegen veel ziekten biedt. Borium versterkt de werking van calcium door een verbeterde opname en kan zo de kans op aardappelschurft en andere veelvoorkomende aantasting van de knol verkleinen. Zink draagt bij aan het minimaliseren van poederschurft. Zwavel kan de besmetting met zowel poederschurft als aardappelschurft tegengaan.

Gebreksverschijnselen in aardappel

Gebreksverschijnselen in aardappel

Identificeer en diagnosticeer of uw aardappel lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in aardappel of blader door de afbeeldingen om een ​​diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.

Ga naar Gebreksverschijnselen in Aardappel

Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor aardappel.

Aardappel bemestingsadvies