Gebruik de juiste instellingen

U wilt zeker weten dat al uw meststof precies daar komt waar het nodig is. Zo kunt u dit doen.

In de eerste plaats moet u er rekening mee houden dat de juiste instelling van uw strooimachine wordt bepaald door de fysieke eigenschappen van de meststof: de deeltjesgrootteverdeling, de stortdichtheid en het stroomgedrag hebben allemaal invloed op de kalibratie-instellingen van de kunstmeststrooier.

Verschillende soorten meststoffen - of zelfs dezelfde meststof van verschillende fabrikanten - kunnen verschillende instellingen vereisen. Controleer altijd de informatie op de kunstmestzak en vergeet niet de instellingen te veranderen elke keer wanneer u naar een ander soort meststof overschakelt.

U vindt de juiste instellingen in de tabellen van de strooierfabrikant. Deze zijn gebaseerd op proeven onder ideale omstandigheden in teststations en geven informatie over het instellen van de strooier voor een optimale gelijkmatige spreiding met de gewenste strooihoeveelheid (kg/ha) en bij een specifieke werkbreedte.

Fertiliser spreader calibration

Zet de strooier op de juiste hoogte boven het gewas als u buiten in het veld bent. Deze meting is ook te vinden in de tabellen van de strooierfabrikant (links onderaan deze pagina).

Stel vervolgens de hoek in waarop de meststof de schijf raakt, omdat dit bepaalt hoe ver de meststof wordt gegooid.

De laatste aanpassing die u moet maken voordat u controleert of de strooier goed werkt, is de stroomregelaar, omdat hierdoor de hoeveelheid meststof per hectare wordt beïnvloed. Nogmaals, raadpleeg de instructies van de strooierfabrikant en u kunt aan de slag. Om ervoor te zorgen dat u het best mogelijke spreidingsresultaat behaalt, kunt u een strooitest uitvoeren met uw specifieke combinatie van strooierinstellingen en meststof.

Met de eenvoudige strooitest kunt u de instellingen nauwkeurig afstellen, zodat u erop kunt vertrouwen dat de meststof gelijkmatig over de gehele strooibreedte wordt verdeeld. Voor verschillende meststoffen moet een afzonderlijke test worden uitgevoerd. U kunt dit zelf doen of een meststofstrooikalibratie-expert inhuren om de tests uit te voeren.

Wanneer de strooier is ingesteld, bent u klaar om te strooien. Lees hier ons advies over bemestingstoepassingen >

Instellingen voor uw meststoffenstrooier

Om ervoor te zorgen dat u de juiste strooierinstellingen voor meststoffen kunt vinden, levert Yara regelmatig meststoffen aan de verschillende strooierfabrikanten. Op deze manier kunnen ze de instellingen voor beschikbare strooieraanpassingen op hun websites updaten.

Gebruik de onderstaande links om uw strooierfabrikant te selecteren om de instellingenpagina voor kunstmeststrooiers op hun site te bezoeken.

Wilt u uw strooien een stap verder brengen? Lees meer over de Yara N-Sensor die ervoor zorgt dat de juiste en optimale meststofsnelheid wordt toegepast op elk afzonderlijk deel van het veld.
Yara N-Sensor - stikstof meten

Yara N-Sensor

De Yara N-Sensor™ is een optisch instrument gemonteerd op het dak van de tractor en meet de stikstofstatus van een gewas.