Hogere paprikaopbrengst

Voor een optimale opbrengst van het paprikagewas is het belangrijk de juiste balans te houden tussen de vegetatieve delen (plant) en de generatieve delen (vrucht/bloem).

Voor een optimale opbrengst van het paprikagewas is het belangrijk de juiste balans te houden tussen de vegetatieve delen (plant) en de generatieve delen (vrucht/bloem).

Hogere paprikaopbrengstDe juiste voedingsoplossing is daarom belangrijk: een goed gebalanceerde voedingsoplossing bevat alle benodigde macro- en micro-elementen. Met de juiste voedingsoplossing levert de plant de hoogste opbrengst.

 

 

Voedingsoplossing en paprikaopbrengst

Voor een optimaal groeiend paprikagewas is een volledig scala aan voedingsstoffen nodig, zowel de belangrijkste voedingsstoffen als de micro-elementen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof, kalium, fosfor en calcium. De andere voedingsstoffen zijn ook belangrijk voor een gezond gewas. Een tekort aan deze voedingsmiddelen leidt tot een lage productie of een slecht groeiend gewas. Sommige voedingsstoffen hebben echter een directer effect op de ontwikkeling van het gewas, bijvoorbeeld stikstof, kalium en fosfor.

Calcium heeft een belangrijk effect op de kwaliteit van de vruchten en wordt daarom beschouwd als een essentiële voedingsstof voor paprika. De verschillende micro-elementen zijn ook zeer belangrijk voor de algehele kwaliteit van de vrucht en het gewas.

 

Opname van macro-elementen

opname van macro-elementenEen paprikagewas ontwikkelt zich aan het begin van de teelt voornamelijk vegetatief. In deze fase ontwikkelt het gewas meestal groene delen. Hiervoor zijn stikstof en kalium essentieel.

Ter voorbereiding van het gewas op de vruchtfase, moet er voldoende energie worden geïnvesteerd in een sterk gewas. Er moet zowel voldoende kalium als stikstof beschikbaar zijn tijdens de vorming en ontwikkeling van de bloemen.

Vanaf het moment dat de bloemen zich beginnen te ontwikkelen, is het aan te bevelen meer calcium toe te dienen. Extra calcium is van belang om voldoende sterke vruchten te ontwikkelen. Een tekort aan calcium tijdens de overgang van de bloem naar vrucht kan leiden tot problemen met de kwaliteit.

 

Opname van micro-elementen

Hoewel de behoefte aan micro-elementen veel kleiner is dan die aan macro-elementen, zijn ze net zo belangrijk en moeten ze in de juiste balans beschikbaar zijn. Micro-elementen hebben een sterke invloed op kwaliteit van de vrucht. Micro-elementen beïnvloeden ook de opbrengst van een gewas.

De juiste hoeveelheid van deze micro-elementen is zeer belangrijk. Een overschot aan micro-elementen heeft namelijk vaak een negatief effect op de ontwikkeling van het gewas. Koper kan een gewas bijvoorbeeld vergiftigen. Voor paprika zijn ijzer, borium, koper, mangaan, zink en molybdeen belangrijke micro-elementen.

Paprika bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor paprika.