Paprika's van hoge kwaliteit telen

Er zijn een paar belangrijke aspecten die de kwaliteit van de paprika bepalen: klimaat, variëteit en voeding. De kwaliteitsaspecten worden meestal gedicteerd door de markt.

Klimaat

Het klimaat waarin de paprika geteeld wordt, is de belangrijkste factor voor de algehele kwaliteit. De temperatuur heeft veel invloed op de productiesnelheid, de vruchtontwikkeling en de opname van voedingsstoffen. Een hogere temperatuur leidt in het algemeen tot een snellere ontwikkeling. Als de ontwikkeling echter te snel verloopt, heeft dat een negatief effect op de kwaliteit van de vrucht.

 

Variëteit

Kwaliteit van de paprikaEr zijn verschillende variëteiten van paprika's. Er is een duidelijk verschil tussen de verschillende kleuren, waarbij de belangrijkste kleuren rood, geel en groen zijn. Oranje, paarse en witte paprika's komen ook voor, maar in veel kleinere aantallen. Binnen de verschillende kleuren zijn er weer verschillende groottes en vormen.

 

 

Voedings- en irrigatiestrategie

Voeding, gecombineerd met een juiste irrigatiestrategie, heeft een sterke invloed op de kwaliteit en de opbrengst van de paprika. De kwaliteit van de paprika's wordt bepaald door de vorm, de kleur, de stevigheid en de houdbaarheid.

De juiste samenstelling van elementen in de voeding zorgt voor een goede kwaliteit en voorkomt dat de plant en de vrucht een tekort aan bepaalde elementen krijgt. Tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot zwakkere en gevoeligere planten. Neusrot is een veelvoorkomend kwaliteitsprobleem bij paprika's.

 

Vruchtzetting, vruchtgrootte en houdbaarheid

De vruchtzetting is een van de belangrijkste perioden voor de kwaliteit van de paprika. Dit is namelijk het moment waarop er een begin aan de vrucht wordt gemaakt.

 

Vruchtzetting

Vruchtzetting paprikaDe vruchtzetting is één van de belangrijkste perioden voor de kwaliteit van de paprika. Dit is namelijk het moment waarop er een begin aan de vrucht wordt gemaakt.

Een goed begin bepaalt in sterke mate de vorm, grootte en algehele kwaliteit van de paprika. Een gebalanceerde voeding in combinatie met het juiste klimaat zorgen voor de beste kwaliteit vruchtzetting en daarmee voor de beste kwaliteit van de vrucht.

 

Vruchtgrootte

De vruchtgrootte kan variëren in gewicht of in afmeting. Verschillende markten vragen verschillende afmetingen, vormen en gewichten van de vrucht. De variëteit speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke grootte van de vrucht. De teler kan deze echter bijsturen via het klimaat en de voeding.

 

Houdbaarheid

De juiste voeding en teeltwijze zorgen voor de beste kwaliteit van de vrucht. Vruchten van planten die een gebalanceerde voeding hebben gehad, hebben de sterkste en gezondste cellen. Deze cellen hebben een betere weerstand tegen ziekten en tegen slap worden. Hierdoor zijn de houdbaarheid, de kwaliteit en de waarde voor de consument beter.

Gebreksverschijnselen in paprika

Gebreksverschijnselen in paprika

Identificeer en diagnosticeer of uw paprika lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in paprika of blader door de afbeeldingen om een ​​diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.

Ga naar Gebreksverschijnselen in Paprika

Paprika bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor paprika.