Afwijkingen verminderen

Neusrot, ongelijkmatige (bonte) rijping, goudspikkels, zwelscheuren en barsten zijn de grootste problemen op het gebied van de kwaliteit van de tomaat. Met de juiste voedingsstoffen kunnen veel van deze problemen worden verminderd.

 

Ongelijkmatige (bonte) rijping van tomaat

 

Bemesting en ongelijkmatige rijping van tomaten

Kaliumbemesting en ongelijkmatige rijpingDit wordt normaal gesproken geassocieerd met onvoldoende kaliumvoeding; andere causale factoren zijn lage licht/hoge temperatuurverhouding en boriumgebrek.

 

 

 

 

Goudspikkels bij tomaat

Kunstmest bij goudspikkels in tomaatGoudspikkels bij tomaat veroorzaakt gele vlekken op de bovenkant van het fruit, wat hen een dof uiterlijk geeft en de houdbaarheid vermindert. Vochtstress en direct zonlicht op de vrucht veroorzaken grotendeels het probleem.

 

 

 

 

Bemesting en goudspikkels

Het probleem goudspikkels wordt veroorzaakt door calciumoxalaat-afzettingen onder de schil en een hoge luchtvochtigheid. De afwijking geeft de vrucht een dof uiterlijk en verzwakt de schil, waardoor de houdbaarheid wordt verkort.

Het verstrekken van een uitgebalanceerd voedingsprogramma, met name tussen kalium en calcium, zal het optreden van de afwijking minimaliseren. Gebruik van nitraten in plaats van op chloride gebaseerde meststoffen zal het risico op goudspikkels bij tomaat verminderen. 

Chloride en goudspikkelsKalium/Calcium Ratio, kunstmest bij neusrot en goudspikkels

 

 

 

Zwelscheuren bij tomaat

zwelscheuren in tomaatZwelscheuren zijn kleine, concentrische haarachtige scheurtjes aan de bovenkant van de vrucht. Het wordt vaak gerelateerd aan een zeer vochtige kasomgeving, te lage plantdichtheid en het vermindert de houdbaarheid. Let erop dat spuitschade soortgelijke problemen kan veroorzaken.

 

  

 

Bemesting en zwelscheuren

Borium, Calcium bemesting en zwelscheurenGebrek aan borium (en calcium) verhoogt de kans op zwelscheuren.

 

 

 

 

 

 

Beïnvloeden van barsten bij tomaten (concentrische of radiale scheurtjes)

Tomaten barsten boriumbemestingBarsten kunnen verschijnen als gevolg van extreme fluctuaties in watertoevoer en temperatuur. Het komt meer voor op bodemgewassen en kan vermeden worden door een consistente bodemvochtigheid. Bemesting beïnvloedt ook het barsten en scheuren van tomaten.

 

 

Bemesting en barsten/scheuren bij tomaten

Boriumbemesting en houdbaarheidBorium heeft een positieve invloed op de mate van barsten/scheuren en de houdbaarheid van tomaten. Elke scheur op het fruit verhoogt het waterverlies en de ontvankelijkheid door ziekteaanvallen. Kalium- en calciumdeficiënties verhogen ook op het risico op barsten/scheuren in tomaten. 

 

 

 

Andere fysiologische afwijkingen in tomaat

Voorkomen van holle vruchten 

holle vruchtenVruchten met holle ruimten tussen de buitenwand en de zaadlijsten met een verminderd aantal zaden. Het wordt veroorzaakt door extreme omgevingsomstandigheden zoals hoge of lage temperatuur, late lichtintensiteit of zware regenval. Een onbalans in groei (vegetatief) of voedseloplossing, zoals een lage EC, laag K of teveel N kan ook tot holle vruchten leiden.

 

Zonnebrand (Solar Injury) in tomaten

Zonnebrand in tomatenZonnebrand in tomaten zijn vlekken die geel of wit worden en inzinken, dunwandig en papierig in uiterlijk, als gevolg van directe blootstelling aan zonlicht. Uitgebalanceerde voeding, voornamelijk met stikstof en kalium, zal voor voldoende lange bladeren zorgen, waardoor de directe blootstelling aan zonlicht verminderd wordt.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.