Onze kennis van tomaat
Yara is niet alleen een belangrijke leverancier van kunstmest aan telers over de hele wereld maar heeft ook een jarenlange ervaring en kennis op het gebied van de bemesting van gewassen. Of u nu de kwaliteit van uw gewas wilt verbeteren of de opbrengst wilt verhogen, een bemestingsadvies wilt hebben of informatie over gebreksverschijnselen in tomaten, kijk wat Yara u te bieden heeft.
Gebreksverschijnselen in tomaat

Identificeer en diagnosticeer of uw tomaat lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in tomaat of blader door de afbeeldingen om een diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.
Wilt u ook de Yara nieuwsbrief ontvangen? Schrijft u zich dan hier in!
Inschrijven voor Yara nieuwsbrieven
Wilt u zich inschrijven voor de Yara nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en acties op uw vakgebied? Yara biedt u 3 nieuwsbrieven: de YaraGrasActueel, YaraAkkerActueel en YaraGlasActueel. Schrijf u nu in!
Onze kennis van Tomaat
Het verhogen van de opbrengst bij tomaten
Een uitgebalanceerde voeding tijdens de beginnende ontwikkeling van de plant is van fundamenteel belang om hoge producties te halen. Daarnaast is een optimaal klimaat en een goede bemesting tijdens de teelt ook van essentieel belang.
Wat beïnvloedt de kwaliteit van tomaat?
Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit en smaak van tomaten bepalen. De belangrijkste drie zijn: ras, bemesting en klimaat. Kwaliteitsnormen verschillen afhankelijk van het tomatenras, groeiregio en markt.
Smaak van tomaten
Smaak is doorgaans gerelateerd aan de relatieve concentraties van suikers en zuren in het fruit, met name fructose en citroenzuur. De beste en meest smaakvolle combinatie is zowel een hoog suikergehalte als een hoog zuurgehalte.
Kleur van tomaten
De specifieke carotenoïde plantkleurstof lycopeen geeft de tomaat zijn rode kleur. Hogere gehaltes betacaroteen geven een oranje kleur. Tomaten moeten helder en uniform van kleur zijn, zonder ongerijpte groene vlekken of plekken.
Kwalitatief gezonde tomaten telen
Tomaten moeten vrij zijn van schimmelinfectie, bacteriën en fysiologische afwijkingen om aan de markteisen te kunnen voldoen. De omvang hiervan is afhankelijk van klimaatomstandigheden, rassenkeuze en bemesting
Neusrot in tomaat voorkomen
Neusrot is, zoals iedere tomatenteler weet, een bruin/zwart litteken (een ‘zoutje’) aan de onderkant van de vrucht. Het is doorgaans het gevolg van vochtstress of een calciumgebrek (minder dan 0,08% Ca in droge stof). In de basis is neusrot een tekort van...
Réduire les écarts
La pourriture du nez, la maturation inégale, les taches dorées, les fissures et les fissures gonflantes sont les plus gros problèmes en termes de qualité des tomates. Avec les bons nutriments, un bon nombre de ces problèmes de qualité peuvent être réduits...
Voedingssamenvatting van tomaat
Zonder een juiste balans tussen de macrovoedingsstoffen en de sporenelementen kunnen in de tomatenteelt geen optimale opbrengsten worden behaald.
Le rôle des différents éléments par stade de croissance
Pour tirer le meilleur parti de la tomate, différents éléments sont nécessaires pour tirer le meilleur profit de la tomate.
Agronomische basisprincipes van de tomatenteelt
Het doel van de teler is om een hoogproductief, kwaliteitsgewas te telen welke aan de behoeften van de markt voldoet. Er zijn een groot aantal teelt-technische factoren die hieraan bijdragen. Veel van deze factoren kunnen gecontroleerd worden door de...
Zoutconcentratie
Zoutconcentratie beïnvloedt het vermogen van de tomatenplant om water en voedingsstoffen op te nemen negatief en heeft dus een direct effect op de gewasopbrengst.
Gewasbescherming
Plantenveredelaars introduceren steeds meer variaties die resistent zijn, of die gedeeltelijke resistentie bieden, tegen diverse ziekten zoals Verwelkingsziekte, Septoria, Fusarium, Alternaria, Stemphylium en het Tabak Mozaïek Virus, evenals nematoden...
Eisen op de tomatenmarkt
Smaak, kleur, vorm en textuur zijn belangrijke kenmerken voor tomaten. Vruchten moeten schoon en zonder schimmels en/of ziekten zijn. De tomaten moeten bij voorkeur uniform van vorm, symmetrie en grootte zijn. De tomaten moeten egaal rood van kleur zijn,...
Duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu
Lees meer over de inzet van Yara voor duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu.
Tomaat bemestingsadviezen
Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.
Aanbevolen Yara meststoffen voor tomaat