Voedingssamenvatting van tomaat

Zonder een juiste balans tussen de macrovoedingsstoffen en de sporenelementen kunnen in de tomatenteelt geen optimale opbrengsten worden behaald.

Opname van de belangrijkste elementen 

 

 

 

 

voornaamste nutrientonttrekkingmicronutrient onttrekking tomaat

 

Primaire en secundaire elementen

Behoefte - Een hoger fosfaatniveau is vroeg in de teelt nodig terwijl de stikstofpiek net voor de bloei ligt. De meeste calciumbehoefte is vanaf de bloei, de vruchtontwikkeling tot aan de oogst.

 

Stikstof N

Stikstof is een sleutelelement van enzymen, vitamines, chlorophyl en andere bestanddelen van de cel die essentieel zijn voor de groei en de ontwikkeling van het gewas. Het is daarom één van de meest belangrijke elementen voor het realiseren van een goede, hoge en kwalitatief goede, opbrengst.

Calcium Ca

Calcium speelt een sleutelrol bij de opbouw van de celwanden en bij de stabilisatie van de celmembranen. Het heeft ook een directe invloed op de zoutbalans in de plantencellen en het activeert de kalium om regulerend op te treden bij het openen en sluiten van de huidmondjes om zodoende het water in de plant te verplaatsen.

Kalium K

Kalium zorgt mede voor de handhaving van de osmotische waarde in de plantencellen en waterhuishouding in de plant. Het is betrokken bij de productie en het transport van suikers in de plant, de activering van enzymen en de eiwitsynthese. Kalium is ook noodzakelijk voor de aanmaak van pigmenten zoals lycopeen.

Magnesium Mg

Magnesium speelt bij veel processen een belangrijke rol. Onder andere bij de overdracht van energie en de eiwitsynthese. Het feit dat 20-25% van de totale hoeveelheid magnesium in een plant gelokaliseerd is in de chloroplasten geeft aan dat het bijzonder belangrijk is voor de chlorofylproductie.

Fosfaat P

Fosfor is een onderdeel van nucleïne zuren (DNA en RNA) en is essentieel voor de energie-overdracht in de plant. Het heeft daarom een direct effect op de opbrengst en de kwaliteit.

Sulfaat S

Zwavel is een belangrijk bestanddeel van enzymen en andere eiwitten. Zwavel is noodzakelijk voor de vorming van chlorofyl.

 

Sporenelementen

Hoewel er veel lagere niveaus van micronutriënten nodig zijn om aan de opname te voldoen, de juiste balans van deze sporenelementen is essentieel. Analyses van micronutriënten moeten worden gedaan om het niveau te kunnen beoordelen.

Borium B

Borium speelt een rol bij de aanmaak van van nucleïne zuren en hormonen, het transport van suikers en bij het matabolisme en het interne transport van koolhydraten.

Zink Zn

Zink is betrokken bij een reeks van enzymatische reacties overeenkomstig aan die van mangaan en magnesium. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en het functioneren van groeiregulatoren (zoals auxine) die de strekking van de internodiën beïnvloeden. Het speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de chloroplasten.

Gebreksverschijnselen in tomaat

Gebreksverschijnselen in tomaat

Identificeer en diagnosticeer of uw tomaat lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in tomaat of blader door de afbeeldingen om een ​​diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.

Bekijk de gebreksverschijnselen in tomaten