De rol van magnesium in de tomatenteelt

Magnesium speelt bij veel processen een belangrijke rol. Onder andere bij de overdracht van energie en de eiwitsynthese. Het feit dat 20-25% van de totale hoeveelheid magnesium in een plant gelokaliseerd is in de chloroplasten geeft aan dat het bijzonder belangrijk is voor de chlorofylproductie.

Mg en rijpingstoornissen

Mg en fruitvorm

 

Effect van magnesium per groeistadium

Stadium Magnesium effect
Vegetatieve groei Maximaliseert de concentraties in het blad voor de bloei
Bloei - vruchtzetting Verbetert de bloei en de productie - de behoefte is het grootst in dit stadium
Vruchtrijping - volgroeid In dit stadium is de behoefte het grootst om een goede vruchtkwaliteit te realiseren

 

Algemene richtlijnen voor de toediening van magnesium

Een regelmatige aanvoer is nodig gedurende de levensduur van het gewas. Magnesiumopname kan worden beperkt door een overmaat van andere kationen, dus is het belangrijk om een juiste balans te handhaven.

 

Magnesiumgebrek in tomaat

Verschijnselen van magnesiumgebrek zijn het eerst waarneembaar in het oude blad, maar bij een aanhoudend gebrek verplaatsen zij zich naar de jongere bladeren. De vruchten lijken gelijkmatig af te rijpen maar de afrijping is wel vaak vertraagd. 
Er kan ook in het midden van de plant magnesiumgebrek optreden. Dit is ten gevolge van een zware vruchtdracht en is meestal van voorbijgaande aard. Daar waar de verschijnselen minder ernstig van aard zijn, lijkt het oude blad bros en krult het weefsel tussen de nerven op. 

Bij ernstig gebrek worden de bladeren chlorotisch tussen de nerven, te beginnen bij de randen. Vervolgens verplaatsen de verschijnselen zich naar het midden van de bladschijf. De kleine nerven worden ook chlorotisch maar de hoofdnerven blijven donkergroen. 

Bij aanhoudend magnesiumgebrek wordt de chlorose tussen de nerven erger, de kleur wordt helder geel/oranje en er verschijnen necrotische vlekken die samen kunnen smelten tot één bruine band. Tenslotte sterven de oude bladeren af, wordt de hele plant geel en vermindert de opbrengst. 

Een overmaat van magnesium heeft een onbalans van de voedingsstoffen tot gevolg wat zich kan uiten in een kalium- of magnesiumgebrek

Meer informatie over magnesium en andere gebreksverschijnselen in tomaat vindt u in Gebreksverschijnselen - Tomaten.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.